Tärkeimpiä avomaalla viljeltäviä vihanneksia ovat tarhaherne, porkkana ja muut juurekset, kaalit, sipulit ja salaatit. Tutkimme ja kehitämme vihannesten tuotantomenetelmiä ja tuotteiden laatua. Tavoitteena on auttaa suomalaisia kuluttajia saamaan laadukkaita kotimaisia kasviksia.

Selvitämme ympäristön kannalta kestäviä avomaanvihannesten tuotantomenetelmiä ja viljelyn kannattavuutta. Etsimme ratkaisuja tuotantoketjun haasteisiin. Niitä ovat muun muassa tuotantopanosten tehokas käyttö, sivuvirtojen hyödyntäminen ja liiketoiminnan uudistaminen. Kehitämme myös luomuvihannestuotannon viljelymenetelmiä.

Porkkanoita laatikollinen
Tapio Tuomela/Luken arkisto

Tutkimustamme hyödyntävät erityisesti suomalaiset vihannesviljelijät, jalostajat ja muut alan yritykset.

Avomaanvihannesten kasvinsuojelu on tärkeä osa tutkimustamme. Kehitämme integroidun ja luonnonmukaisen kasvinsuojelun menetelmiä viljelyn tarpeisiin. Kasper-palvelussa on kasvukaudella käytettävissä kaalikärpäsen ja porkkanakärpäsen ajantasainen lentoennuste.

Yläreunan kuva: Terhi Suojala-Ahlfors, Luke

Katso myös