Kalojen merkintä on kalatutkimuksen perusmenetelmiä. Merkinnöillä saadaan tietoa kalojen vaelluksista, kasvusta ja kuolevuudesta sekä istutusten kannattavuudesta. Tietoja tarvitaan esimerkiksi istutusten ja kalastuksen suunnittelussa. Luonnonvarakeskus (Luke) käsittelee kaikki Suomessa tehtävien merkintöjen palautukset. Vuoden 2019 aikana palautettiin yhteensä 724 kalamerkkiä.

Merkintätutkimuksen onnistuminen on usein täysin riippuvainen kalastajien avusta. On tärkeää, että kalastajat palauttavat löytämänsä merkit ja ilmoittavat kalojen pyyntitiedot mahdollisimman tarkasti.

Näin palautat kalamerkin

Voit palauttaa löytämäsi kalamerkit postimaksutta osoitteella:

Luonnonvarakeskus
Merki
5005751
00003 VASTAUSLÄHETYS

Myös suomunäytteen voi lähettää postitse. Ohjeet suomunäytteen ottamisesta.

Merkin voi palauttaa sähköisesti  palautuslomakkeella. Kalamerkkiä palautettaessa on tärkeää ilmoittaa kalasta ainakin pyyntipäivä ja -paikka. Hyödyllisiä tietoja ovat myös pituus, paino ja pyydys. Merkin palauttaneelle lähetetään korvaus (5 €) sekä tiedot kalan istutuspaikasta ja istutuskoosta.

Merkkipalautusilmoitus verkossa riittää, eikä merkkiä silloin tarvitse lähettää postitse.

Huom! Kalamerkintätoimisto on suljettu 1.-31.7.2020 kesälomien vuoksi. Palautuslomake toimii koko tämänkin ajan.

Merkin palauttamalla osallistut arvontaan

Kaikki vuoden 2020 aikana kalamerkin palauttaneet osallistuvat kalastusaiheisten palkintojen arvontaan. Arvonta suoritetaan tammi-helmikuun vaihteessa 2021. Arvontaan osallistuvat kaikki Suomessa vakituisesti asuvat henkilöt, jotka palauttavat merkin pyyntitietoineen vuoden 2020 aikana postitse tai sähköisesti. Kala voi olla pyydetty koska tahansa. Yksi palautettu merkki vastaa yhtä arpaa.

Merkkien myynti

Luonnonvarakeskus myy kalamerkkejä. Tarjolla on perinteisiä Carlin-merkkejä sekä kahta kokoa t-ankkurimerkkejä. Myös merkintätyössä käytettäviä neuloja ja merkintäpistooleja on saatavilla. Hinnasto alla.

Merkintähinnasto 2020

Käytä kalamerkintöjä tehdessäsi pöytäkirjoja:

Merkintäpöytäkirjat on palautettava kalamerkintätoimistoon viimeistään heti istutuksen tapahduttua. Osoite on:

Luonnonvarakeskus
Merki
5005751
00003 VASTAUSLÄHETYS

Katso myös