Rapukantojen hoito ja hoidon ohjaus edellyttää tietoja rapulajiemme tilasta, levinneisyyden muutoksista, rapujen ilmaantumisesta uusiin vesiin, tai vastaavasti rapujen katoamisesta.

Satojen ja todennäköisesti tuhansien erillisten vesialueiden rapukantojen, jokiravun, täpläravun tai tulokaslajien, tilan seuraaminen ei ole helppoa. Rapututkimus tarvitsee havaintotietoja tutkimuksen tueksi kansalaisilta. Voit ilmoittaa havainnostasi alareunan linkistä avautuvalla lomakkeella.

Jos haluat kertoa rapuhavainnoistasi tai muusta raputalouteen liittyvästä tarkemmin, voit lähettää meille sähköpostia osoitteeseen raputalousohjelma@luke.fi.

Mikäli havaintosi koskee sairaita tai kuolleita rapuja, asiasta kannattaa ottaa yhteyttä Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) Kuopion tutkimusyksikköön (puh. 020 77 24952), joka antaa tarkempia ohjeita mm. näytteiden ottamisesta ja toimittamisesta.

Kaikki tiedot, niin lomakkeella kuin sähköpostitse toimitetut, käsitellään luottamuksellisina ja niitä ei liitetä tutkimustuloksiin siten, että yksittäinen henkilö, paikka, vesialue tai muu luottamuksellinen seikka tulee ilmi.