Rapukantojen hoito ja hoidon ohjaus edellyttää tietoja rapulajiemme tilasta, levinneisyyden muutoksista, rapujen ilmaantumisesta uusiin vesiin, tai vastaavasti rapujen katoamisesta.

Satojen ja todennäköisesti tuhansien erillisten vesialueiden rapukantojen, jokiravun, täpläravun tai tulokaslajien, tilan seuraaminen ei ole helppoa. Rapututkimus tarvitsee havaintotietoja tutkimuksen tueksi kansalaisilta. Voit ilmoittaa havainnostasi alareunan linkistä avautuvalla lomakkeella.

Jos haluat kertoa rapuhavainnoistasi tai muusta raputalouteen liittyvästä tarkemmin, voit lähettää meille sähköpostia osoitteeseen esa.erkamo@luke.fi.

Mikäli havaintosi koskee sairaita tai kuolleita rapuja, asiasta kannattaa ottaa yhteyttä Elintarviketurvallisuusviraston (Evira) Kuopion tutkimusyksikköön (puh. 044 720 1469), joka antaa tarkempia ohjeita mm. näytteiden ottamisesta ja toimittamisesta. Jos havaitaan rapujen joukkokuolema, olisi hyvä ilmoittaa asiasta mahdollisimman nopeasti myös kalaveden osakaskunnalle, paikalliseen kalatalouskeskukseen tai ELY-keskukseen.

Kaikki tiedot, niin lomakkeella kuin sähköpostitse toimitetut, käsitellään luottamuksellisina ja niitä ei liitetä tutkimustuloksiin siten, että yksittäinen henkilö, paikka, vesialue tai muu luottamuksellinen seikka tulee ilmi.