Artikkelit Riista

Kajaanin tilaisuuteen osallistui reilu kolmekymmentä henkilöä, pääosin metsästäjiä ja koiraharrastajia. Monella heistä oli huolena, miten ensi syksyn metsästyskaudesta selvitään.

Ensi syksynä susien pantapalvelun kautta ei ole seurattavissa pannoitettujen susien liikkumista. Näin siksi, että keväällä 2020 pannoituksia ei tehdä.

– Kainuussa on isot selkoset ja runsas susikanta. Jos koiran päästä aamulla irti hirvijahtiin, mietityttää, tuleeko se sieltä hengissä takaisin, metsästäjä ja koiraharrastaja Jukka Tuikka pohtii.

Tuikan mukaan kyse ei ole ainoastaan henkilökohtaisista huolista, vaan siitä, miten paljon koirien käyttömahdollisuus heikkenee metsästystilanteessa ja käyttökokeissa. Riistanhoitoyhdistyksen näkökulmasta huoli on se, että ollaanko ylipäätään kykeneviä huolehtimaan ensi syksynä niille kuuluvista tehtävistä.

– Löytyykö hirvimetsälle lähtijöitä kannan kurissa pitämiseksi? Löytyykö metsästäjää, joka lähtee jäljittämään kolareissa loukkaantuneita hirvieläimiä tai suurpetoja? Näissä tehtävissä kun koira on korvaamaton apulainen, Tuikka toteaa.

Tuikka kokee, että pantapalvelu on ollut merkittävä apu koiravahinkojen ennaltaehkäisemisessä. Hän toivoo pantapalvelun myös täydentyvän ja monipuolistuvan. Toiveet kohdistuvat etenkin siihen, että Tassu-havaintoja voisi tarkastella samaan aikaan pannoitettujen susien tuottaman tiedon kanssa.

– Hyvä, että pannoitukset jatkuvat välivuoden jälkeen, toteaa neljän koiran omistaja Jukka Tuikka.

Onko suojaliiveistä apua?

Moni metsästäjä miettii koirien suojaliivien käyttöä erityisesti ensi syksynä. Lieksan reviiriyhteistyöryhmän Asko Kettusen mukaan koirat tottuvat suojaliivien käyttöön nopeasti ja vuosien 2016–2019 kokeilun perusteella niistä on apua. Kettunen kuitenkin muistutti, että paraskaan suojaliivi ei anna täydellistä suojaa koiralle suden hyökkäyksessä.

– Suojaliivien käyttöön liittyy myös riskejä. Erityisesti vesityöskentelyssä ja raivatulla alueella liivit muodostavat riskin koiralle. Tästä syystä liivien testaaminen laajemmin olisi järkevää, koiraharrastaja Jukka Immonen pohtii.

Teksti: Sinikka Jortikka

Artikkeli on julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.