Hoppa till huvudinnehållet

Utveckling av lantsorter och bestånd av lantsorter

14.11.2017 Uppdaterad 26.1.2024

Lantsort, eller lokalsort, är en tidig odlingsform av våra nuvarande odlingsväxter. Den har anpassat sig till de lokala miljöförhållandena under lång tid. Lantsorterna skiljer sig exempelvis till smak, utseende och vintertålighet från de kommersiella sorterna som odlas i stor skala.

Lantsorterna är viktiga med tanke på naturens mångfald och kan ha ett kulturhistoriskt värde. Lantsorterna fungerar dessutom som genmaterial för odlingsdugliga sorter, eftersom lantsorterna har en bred genetisk bas.

Lantsorterna har egenskaper som kan komma att öka i värde till följd av de föränderliga miljöförhållandena: klimatuppvärmningen eller krav på mer effektivt utnyttjande av näringsämnen i jordmånen förutsätter förädling av nya sorter.

På Finlands nationella växtsortlista, som publiceras av Livsmedelsverket, finns det 34 ursprungssorter 2022 och 33 år 2023. Den godkända fröodlingsarealen för ursprungssorter var 13–70 hektar 2010–2023. Rödklöver har utgjort den största delen av den.

Godkända fröodlingsarealer för ursprungssorter

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Vad mäter indikatorn?

Med indikatorn för lantsorter och bestånd av lantsorter är det möjligt att bedöma produktionsväxternas genetiska mångfald.  Målet är att trygga växtarternas genetiska diversitet. Indikatorn följer upp produktionen av frön av ursprungssorter för försäljning och beskriver hur användningen av ursprungssorter breder ut sig, I Finland finns det också sådana registrerade ursprungssorter av vilka inga frön produceras för försäljning, och dessa ingår inte i indikatorns uppföljning.  Alla ursprungssorter finns katalogiserade i växtsortlistan som upprätthålls av Livsmedelsverket.

Uppgifterna finns tillgängliga i Livsmedelsverkets odlingsgranskningsuppgifter och växtsortlista.

Indikatorn är en av de nationella effektindikatorerna för programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014–2020.

Nästa uppdatering av indikatoruppgifterna sker våren 2025.