Hoppa till huvudinnehållet

Finländarnas friluftsaktivitet är fortsatt hög – mer och mångsidigare användning av naturområden

Offentliggörande av uppföljning 12.5.2022
Kuva: Erkki Oksanen/Luken arkisto

Friluftsaktiviteter är enligt den senaste forskningen fortfarande ett viktigt element i finländarnas livsstil. Nästan alla vuxna finländare (96 procent) utövar friluftsaktiviteter. Friluftslivets popularitet har ökat under de senaste 20 åren, och till följd av coronapandemin används i synnerhet närområden allt mer för rekreation.

– Finländarna idkar friluftsliv i genomsnitt tre gånger per vecka och 182 gånger per år. Kvinnor är något mer friluftsaktiva än män, säger Marjo Neuvonen som är projektchef för friluftsenkäten på Naturresursinstitutet.

Närnaturen är av central betydelse – och än mer så under pandemin

Oftast företogs friluftsaktiviteterna i den närliggande naturen. Omkring 30 procent av friluftsgångerna företogs i närnaturen högst 300 meter från hemmet och omkring 85 procent högst 10 kilometer från hemmet. Närnaturens betydelse ökade ytterligare under coronapandemin.

− När coronapandemin började ökade antalet vistelser utomhus bland dem som ägnar sig åt friluftsliv. Finländarna hade omkring 18 procent fler aktivitetstillfällen i närnaturen vid mätningen våren och sommaren 2020 än vid mätningarna som utfördes före pandemin eller 2021, säger forskningsprofessor Liisa Tyrväinen från Naturresursinstitutet.

Viktiga orsaker till att människor begav sig ut i närnaturen var att upprätthålla den fysiska konditionen, stressåterhämtning och avkoppling samt fridfullhet och tystnad ute i naturen. Finländarna njuter av det vackra landskapet och naturupplevelserna i närnaturen. De umgås också gärna med familj och vänner ute i naturen.

Över hälften av rekreationen i närnaturen utövades på kommunala friluftsområden eller friluftsleder och drygt en tredjedel (35 %) huvudsakligen på privatägd mark och vattenområden.

Antalet naturresenärer över minst en natt hade ökat, och den vanligaste destinationen var fritidsbostaden. Populära geografiska regioner var Lappland och insjöområdet.

Viktiga faktorer vid valet av både närliggande resmål och natursevärdheter är god tillgänglighet, regionens attraktionskraft och möjligheten till mångsidiga friluftsaktiviteter

Nya friluftsaktiviteter vid sidan av de traditionella

Den mest populära friluftsaktiviteten var promenadturer. År 2020 gick omkring 80 procent av finländarna på naturpromenader, jämfört med 69 procent år 2000.

− Utöver motionspromenader i närmiljön har fotvandring och vandringar med övernattning också ökat i popularitet. År 2020 hade omkring 37 procent av finländarna varit på dagsvandringar, jämfört med cirka 23 procent år 2000, säger Marjo Neuvonen. 

Av de traditionella friluftsaktiviteterna är simning, stugliv, bärplockning och cykling fortsatt populära och utövas av över hälften av 15–80-åringarna. De har fått sällskap av naturskådning och natursevärdheter, som omkring hälften av finländarna har sysslat med. Naturfotografering och naturmålning samt fågelintressen har också ökat i popularitet.

− Nya sätt att röra sig i naturen avspeglas i friluftsaktiviteternas popularitet. Av de aktiviteter som nu ingick för första gången i förfrågan sysslar till exempel cirka 20 procent av den vuxna befolkningen med discgolf, 18 procent med stig- eller terränglöpning och 12 procent med paddelsurfing. Även terrängcykling och snösko har vunnit popularitet under de senaste 20 åren, säger Marjo Neuvonen.

Bredden av rekreations- och naturturismaktiviteter kommer att öka. Det kan också innebära att rekreationsaktiviteter breder ut sig till nya områden.

− Genom god planering går det att både bevara naturvärdena och skapa möjligheter till goda friluftsaktiviteter utan trängsel. På lång sikt är ett tillräckligt utbud av rekreationsområden och rekreationstjänster det enda sättet att förena behoven hos olika typer av friluftsfolk, säger Liisa Tyrväinen.

Barn vistas utomhus främst med sina föräldrar. För barnen är särskilt närskogarna viktiga som platser för lek och fysiska aktiviteter i naturen. För ungdomar är också byggda miljöer viktiga, som till exempel idrottsplaner och parker. Av de ungdomar som svarade på enkäten hade 70 procent vistats utomhus under den senaste veckan. Hos barn var friluftsaktiviteten något större.

Över 90 procent av familjerna med barn under 7 år och omkring 64 procent av familjerna med barn i åldern 7–16 år hade rört sig utomhus under året tillsammans med barnen

Omfattande statistikundersökning om friluftsvanor genomfördes för tredje gången

Resultaten av den riksomfattande inventeringen av rekreation i naturen har sammanställts i rapporten ”Luonnon virkistyskäyttö 2020”. Resultaten bygger på en förfrågan som genomfördes 2019–2021 bland cirka 8 700 slumpmässigt utvalda finländare. Ändringarna har beskrivits genom jämförelser mellan nuläget och motsvarande undersökningen för åren 1998–2000 och 2009–2010. Naturresursinstitutet sammanställde dataunderlaget för undersökningen i samarbete med Statistikcentralen.

Inventeringen av rekreation i naturen finansierades av miljöministeriet, undervisnings- och kulturministeriet, jord- och skogsbruksministeriet och Naturresursinstitutet.