Hoppa till huvudinnehållet

Små sorkbestånd i största delen av landet

Offentliggörande av uppföljning 23.6.2022
Tags:

Enligt Naturresursinstitutets (Luke) följning är bestånden av åker- och skogssorkar små i största delen av landet.  I zonen som sträcker sig från Uleåborgsregionen till östra och sydöstra Finland finns det emellertid relativt gott om sorkar, och sorktoppen torde infalla i höst. I den allra nordligaste delen av Fjäll-Lappland är sorkbeståndet på väg att bli större, i höst kommer det att finnas många sorkar men toppen väntas infalla först på hösten nästa år. I Österbotten och i de västliga delarna av Mellersta Finland inföll sorktoppen hösten 2021 och beståndet minskade under vintern. I Sydvästra Finland och i Skogs-Lappland är sorkbeståndet litet.

Bild: Erkki Oksanen / Metla.

Sorkbeståndet varierar i cykler: efter en stegringsfas följer en toppfas, sedan en sjunkande fas, tills bestånden är som minst. När sorkbestånden passerat toppfasen, förblir bestånden vanligen låga i 1–2 år, tills stegringsfasen tar vid.

I som zonen sig från Uleåborgsregionen till Norra Karelen och längs östra riksgränsen till sydöstra Finland finns det måttligt med sork. Beståndet ökade betydligt våren 2021 och en stor del av individerna överlevde till början av förökningsperioden våren 2022. Sorktätheten är fortfarande måttlig i denna region, men toppfasen väntas i slutet av år 2022.

I Finlands arm och i Fjäll-Lappland i Utsjoki fanns det knappt om sorkar i början av förra året, men beståndet ökade något hösten 2021. Enligt prognosen fortsätter stegringsfasen hela sommaren 2022, och toppfasen väntas 2023.

I största delen av de österbottniska landskapen, undantaget Norra Österbotten, nådde sorkbeståndet toppfasen hösten 2021. Beståndet sjönk drastiskt vintern 2021–2022 i största delen av området.  Under våren påträffades måttligt med sork, men beståndet väntas fortsätta sjunka hela sommaren.

I södra och sydvästra Finland är sorkbeståndet fortfarandet litet, liksom år 2021. Sannolikt ökar beståndet i dessa områden i någon mån under sommarens förökningsperiod. De lokala variationerna är stora när det gäller beståndet av åker- och skogssorkar i södra Finland. Vattensorkar förekommer i rikliga mängder, men endast ställvis.

I den östra delen av mellersta Finland samt i Södra och Norra Savolax var sorkbeståndet litet eller måttligt med lokala variationer. Beståndet har i dessa regioner har tidigare varierat över flera år, men detta har ersatts med årstidsvariationer under de senaste 5–6 åren. Sorkbeståndet är varje år litet under våren och större på hösten, efter förökningsperioden. Den dominerande sorkarten är skogssorken.

I mellersta Lappland är sorkbeståndet litet, och beståndet har varierat på ett oförutsägbart sätt under de senaste åren. Det förekommer måttliga lokala variationer i sorkmängderna, det vill säga i en del regioner kan det lokalt förekomma sorkar. Bestånden av de värsta skadegörarna på plantbestånd, det vill säga åkersork och mellansork, är mestadels små.

I zonen som sträcker sig från Uleåborg till Östra Finland är sorkbeståndet på väg att nå toppfasen hösten 2022. I de västliga delarna av Österbotten nådde sorkbeståndet toppfasen hösten 2021 och nu har beståndet minskat drastiskt. I sydvästra och mellersta Finland och Skogs-Lappland är sorkbeståndet litet. I norra Lappland är sorkbeståndet på väg till toppfasen 2023.

Risk för plantskador och och sorkfeber i väst och öst

I Västra Finland kan det efter vintern synas angrepp på plantskog med skogsträd. Skogsägare uppmanas kontrollera ung plantskog och förbereda sig på kompletterande plantering. Rekommendationen är att vänta till månadsskiftet juni–juli med planteringen, eftersom plantor som kan se förstörda ut kan börja växa med hjälp av sina etablerade rötter.

Det finns ställvis rikligt med skogssorkar och deras avföring i Östra Finland och också i Västra Finland. Avföring kan man se efter vintern till exempel i förråd och i fritidsbostäder. Människan kan via andningsvägarna bli smittad med Puumala-viruset som orsakar sorkfeber, genom damm som kontaminerats med skogssorkarnas avföring, men emellertid är viruset smittsamt endast 2 veckor i rumstemperatur.  Trots det är det bäst att för säkerhets skull städa bort avföring med en fuktig duk, inte med en dammsugare eller en sopborste som rör upp damm i luften.