Hoppa till huvudinnehållet

I Enare träsk sätts år 2022 ut insjööring, röding och lavaretsik

Offentliggörande av uppföljning 6.5.2022
Utsikt över Enaresjön. Bild: Sari Raineva

Naturresursinstitutet ansvarar för utsättningen av fisk enligt fiskevårdsskyldigheten för Enare träsk. Enligt planerna för i år sätts ut cirka 206 000 öringyngel, 40 000 rödingyngel och 584 000 lavaretsikyngel. Mängderna rödingyngel och sikyngel som sätts ut utgör ungefär en femtedel respektive hälften av den mängd som enligt skyldigheten ska sättas ut. Den minskade mängden kompenseras genom utsättning av yngel och rom av insjööring.

År 2021 uppfylldes hela fiskevårdskyldigheten för Enare träsk då man räknar med kompensationen för röding och sik med öring. Enligt fiskevårdsskyldigheten var utsättningsmängden för sik mer än dubbelt så stor som under tidigare år. Sommaren 2021 infördes ett svalvattensystem som kommer att säkerställa goda odlingsförhållanden för röding även om sommaren är varm.

Från och med 2018 har en del av de 3-åriga individer som utplanterats enligt öringkvoten för Enare träsk odlats genom s.k. stimulansodling. Genom odlingsförsöket undersöks effekterna av stimulansodling på fiskarnas hälsa under odlingen samt på deras förmåga att klara sig i naturen och växa upp till fångstfisk av fångststorlek eller till lekvandrande honfiskar.

Inom ramen för sikkvoten sätts 584 000 ensomriga sikyngel ut varje år under femårsperioden 2021–2025. Syftet med den minskade utsättningsmängden av sik är att upprätthålla goda tillväxtmöjligheter för sikarna i Enare träsk. Utsättning av sik kompenseras med utsättning av yngel och rom av insjööring.

Regleringen av fiskevårdsskyldigheten för Enare träsk genomförs enligt principerna för en anpassad vårdskyldighet. Det innebär att de utsatta mängderna kan ändras flexibelt genom fiskerimyndighetens beslut utifrån förändringar i fiskbestånden och fisket i Enare träsk.