Hoppa till huvudinnehållet

Kvalitetsbeskrivning av statistik om lantbruksprodukternas producentpriser

5.2.2015

Statistikproducent: Naturresursinstitutet från 1.1.2015. Tike har tidigare svarat för upprättandet av statistiken.

Grunden för produktionen av statistik: Upprättandet av statistiken baserar sig på lagen om Naturresursinstitutet (561/2014), lagen om livsmedels- och naturresursstatistik (562/2014), statistiklagen (280/2004) samt gentlemannaavtalet med Eurostat. Även Europeiska parlamentets och rådets förordning om räkenskaper i jordbruket (138/2004) förpliktar indirekt till upprättandet av statistiken.

Finansieringsunderlag för statistiken: Upprättandet av statistiken finansieras från Naturresursinstitutets medel.

1. De statistiska uppgifternas relevans

1.1. Uppgiftsinnehåll och användningssyfte

Statistiken över lantbruksprodukternas producentpriser beskriver de absoluta priser som jordbrukarna får för lantbruksprodukter. Statistiken omfattar de till sitt ekonomiska värde mest betydande lantbruksprodukterna, som utgörs av mjölk, kött, ägg, spannmål, rybs och raps samt matpotatis. Priserna följs upp både som årliga och månatliga priser på hela landets nivå. Producentpriserna statistikförs både för vissa kvalitetsklasser av produkten och som medeltal för alla kvalitetsklasser.

I statistiken uppföljs cirka 50 olika prisuppgifter om de produkter som ska statistikföras. Med hjälp av statistiken kan man följa upp lantbruksprodukternas prisnivåer och variationerna i dem. Tillsammans med lantbrukets produktionsstatistik skapar prisstatistiken en bild av läget för och utvecklingen av marknaden för lantbruksprodukter.

Statistiken utnyttjas både nationellt och internationellt. Statistiken utgör en del av Europas statistiska system (ESS). EU:s statistikmyndighet Eurostat och FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation FAO publicerar uppgifter i statistiken i sina webbtjänster. Statistiken utnyttjas i upprättandet av annan statistik såsom lantbrukets producentprisindex och räkenskaperna för jordbruket. Andra användare är forskning, förvaltning, jordbruks- och livsmedelsföretag, jordbrukare, intresseorganisationer, rådgivning och medier.

1.2. Begrepp och klassificeringar

Med lantbruksprodukt avses en lantbruksprodukt som säljs från gården utan vidareförädling och oförpackad.

Producentpris är det pris som jordbrukaren får för lantbruksprodukten utan mervärdesskatt. Priset mäts i marknadskedjans första fas – så nära gården som möjligt. Producentpriset på mjölk, kött och ägg är ett rent gårdspris – det inkluderar inte transport från gården. Priserna på spannmål, rybs och raps statistikförs levererade till det första mottagningsstället och priset på matpotatis levererat till packeriet. Dessa priser inkluderar transport från gården till det första mottagningsstället eller packeriet.

Med normmjölk avses mjölk vars fetthalt är 4,3 procent och proteinhalt 3,3 procent.

Med grundpris på spannmål avses det pris som spannmålsköparen betalar för spannmål av grundpriskvalitet levererat till mottagningsstället. De förmedlingsavgifter som spannmålsförmedlarna debiterat av odlarna har avdragits från priset.

Kvalitetskorrigerat pris på spannmål är ett pris där man beaktat inverkan av kvalitetsfaktorer som avviker från grundpriskvaliteten på handelspriset. Spannmålsköparen betalar detta pris för spannmål som levererats till mottagningsstället. De förmedlingsavgifter som spannmålsförmedlarna debiterat av odlarna har avdragits från priset.

Produktklassificeringen baserar sig på EU:s och FAO:s produktklassificeringar i prisstatistiken. Klassificeringen har kompletterats med nationellt viktiga produkter, som återspeglar de särskilda dragen hos vår lantbruksmarknad. Klassificeringen av äggens kvalitet och produktionssätt baserar sig på EU-förordningar gällande saluföring av ägg.

Regionklassificering används inte. Uppgifterna gäller på hela landets nivå.

1.3. Undersökningsobjekt och uppgiftslämnare

Statistiken följer upp producentpriserna för de produktflöden som säljs vidare från gården till industrin, packerierna och förmedlarna och som inte vidareförädlats eller förpackats. Statistiken omfattar inte produkter som säljs från gården direkt till konsumenter eller andra odlare, produkter som konsumeras på gården samt produkter som förpackats eller vidareförädlats på gården.

Via de marknadskanaler som granskas i statistiken distribueras till marknaden

  • över 98 procent av den årliga produktionen av mjölk och kött
  • över fyra femtedelar av den årliga produktionen av ägg
  • cirka hälften av spannmålsskörden – resten används på gården eller säljs direkt till andra gårdar.

Uppgifterna insamlas av företag som köper lantbruksprodukter av odlarna, dvs. mejerier, slakterier, äggpackerier, företag som köper spannmål och matpotatispackerier. Uppgifterna om produktionsstödet för mjölk baserar sig på kvotregistret för mjölk som förvaltas av Landsbygdsverket.

1.4. Beaktande av användarnas perspektiv

Respons insamlas aktivt av användarna av statistiken i anslutning till seminarier och möten där statistiska reformer behandlas, begäran om skriftliga kommentarer och kundnöjdhetsenkät. Respons tas också emot via direkta kontakter.

Den mottagna responsen följs upp och beaktas när statistiken utvecklas. Statistikens innehåll och de statistiska uppgifternas användbarhet utvärderas bland annat av samarbetsgruppen för jord- och skogsbruksministeriets statistikfunktion.

2. Uppgifternas noggrannhet och tillförlitlighet

Statistiken över lantbruksprodukternas producentpriser upprättas enligt EU:s handbok om lantbrukets prisstatistik[1] och enligt FAO:s rekommendationer[2] .

2.1. Undersökningsmetod

Naturresursinstitutet (Luke) samlar in uppgifterna genom sex separata blankettenkäter. Population är beroende på produkt/enkät

  • mejerier som köper råmjölk från gårdarna
  • slakterier som köper produktionsdjur från gårdarna
  • äggpackerier som köper oförpackade ägg från gårdarna
  • förmedlare av spannmål och industriföretag som köper spannmål och oljeväxter från gårdarna
  • potatispackerier som köper osorterad mat- och nypotatis från gårdarna.

När målpopulationerna bildas utnyttjas administrativa register och statistiskt grundmaterial som beskriver företagens produktionsmängder. Bland de administrativa registren utnyttjas Livsmedelssäkerhetsverket Eviras växtskyddsregister och register över godkända anläggningar inom kött-, mjölk- och äggbranchen. Av det statistiska grundmaterialet används grundmaterial för Lukes produktionsstatistik över ägg, mjölk och kött samt för statistiken över inköp och användning av spannmål. Dessutom utnyttjas Statistikcentralens grundmaterial för företags- och arbetsställeregistret.

De statistiska undersökningarna genomförs som så kallat brutet urval, varvid de största företagen inom varje bransch ingår i insamlingen av uppgifter. Fem av enkäterna upprepas månatligen och en årligen. Medelpriserna beräknas som volymviktade medelvärden. Volymuppgifterna fås från uppgiftslämnarna på samma blankett som prisuppgifterna.

2.2. Faktorer som inverkar på statistikens tillförlitlighet

Statistiken omfattar de ekonomiskt viktigaste lantbruksprodukterna. Produktförteckningen uppdateras när olika produkters betydelse ökar eller minskar. För vissa produkter följer man endast upp de i avsnitt 1.3 nämnda produktflödena. Det lönar sig att beakta detta när man använder statistiken.

De statistiska målpopulationerna uppdateras en gång om året. På detta sätt säkerställer man att alla de största företagen inom branschen är med i statistiken. Statistiken omfattar i regel över 80 procent av de granskade produktflödena vad gäller kött, mjölk, spannmål, rybs och raps. Ett undantag är matpotatis, där täckningen är sämre på grund av att marknaden är så splittrad.

Med tanke på statistikens kvalitet är det viktigt att alla uppgiftslämnare registrerar prisuppgifterna på samma sätt och i samma skede av marknadskedjan. Tidtabellerna för insamlingen av uppgifter har planerats så att företagen kan plocka de relevanta uppgifterna direkt från sina redovisningssystem. Då bygger uppgifterna på de verkliga producentredovisningarna.

Medelpriserna beräknas som volymviktade medelvärden. Det viktade medelvärdet beaktar variationerna i volymer och priser, vilket ger en bättre bild av den verkliga situationen än ett direkt medelvärde.

Priset på en viss lantbruksprodukt uppges inte om mindre än tre företag har meddelat uppgifter. Publiceringen av uppgifter om spannmålspriser förutsätter uppgifter från minst fem företag och att två dominansvillkor uppfylls. Med reglerna strävar man efter att säkerställa att materialet är tillräckligt representativt och att uppgiftslämnarnas datasekretess bevaras.

2.3. Förfaranden för rättelser av fel

Fel som observerats i statistiken rättas så snabbt som möjligt i enlighet med rekommendationerna av Delegationen för Finlands officiella statistik. Felen rättas i de statistiska databaserna och de rättade uppgifterna publiceras på statistikens hemsida.

3. Uppgifternas aktualitet och punktlighet

Uppgifterna om lantbruksprodukternas producentpriser publiceras månatligen och årligen. De månatliga priserna på mjölk, kött och ägg publiceras den 25. dagen i månaden som följer på statistikmånaden eller därpå följande vardag. De månatliga priserna på spannmål och potatis publiceras den sista dagen i månaden som följer på statistikmånaden eller därpå följande vardag. De kvalitetskorrigerade priserna på spannmål publiceras två månader efter utgången av statistikmånaden. Producentpriserna på rybs och raps publiceras med tre månaders fördröjning. De årliga priserna publiceras i februari året som följer på statistikåret. Uppgifterna publiceras som slutgiltiga uppgifter.

Uppgifternas publiceringstidpunkter meddelas i publiceringskalendern för statistiken på webbplats: www.luke.fi/tilastot/julkaisukalenteri.

4. Statistikens enhetlighet och jämförbarhet

Producentprisindexet för lantbruket beskriver samma ämnesområde som denna statistik. Indexet beskriver prisutvecklingen i relation till ett visst basår. Statistiken över lantbruksprodukternas producentpriser mäter den absoluta prisnivån och kompletterar således den bild av priserna som indexet ger.

När man jämför uppgifterna om priset på spannmål samt rybs och raps med de övriga tillgängliga prisuppgifterna bör man fästa uppmärksamhet vid tidpunkten för mätningen av priserna. Statistiken följer upp produkter som levererats från gårdarna en viss månad. Om spannmålsaffärer och -priser kan man avtala flera månader före leveransen. Således anger statistiken inte nivån på marknadspriserna dvs. så kallade dagspriser för en viss månad utan prisnivån för leveranserna under ifrågavarande månad.

Statistikens tidsmässiga jämförbarhet är tillförlitligast från och med 1995. Med EU-medlemskapet förändrades marknadssystemet för lantbruksprodukter kraftigt i Finland. Producentpriserna på lantbruksprodukter har statistikförts sedan 1930-talet. Före Luke har prisstatistik upprättats av bland annat Tike, Sällskapet Pellervos marknadsundersökningsinstitut och Jordbruksstyrelsen.

Statistikföringen av priset på spannmål, rybs och raps samt matpotatis reformerades 2009. Överlappande prisuppgifter enligt den nya och gamla metoden upprättades under ett halvt år. De nya och gamla serierna är inte helt jämförbara på grund av ändringar i prisbegreppen.

5. Uppgifternas tillgänglighet och tydlighet

Statistiken publiceras månatligen i Statistiktjänst: http://stat.luke.fi/sv/lantbruksprodukternas-producentpriser

På statistikens hemsida presenteras de månatliga priserna sedan 2007 och de årliga priserna sedan 1994. Uppgifterna har publicerats årligen i Tikes Lantbruksstatistisk årsbok. Förfrågningar i anslutning till statistiken besvaras av Lukes informationstjäns: tietopalvelu@luke.fi.

En beskrivning av statistiken finns på statistikens hemsida.

[1] Handbook for EU Agricultural Price Statistics. Version 2.0. 2008. Eurostat.

[2] Farm and input price: collection and compilation. 1980. FAO economic and social development paper no. 16.