Hoppa till huvudinnehållet

Begränsa koldioxidutsläppen från torvåkrar med innovativ vattenhushållning

Vesihiisi 01

Utsläppen av växthusgaser från torvåkrar står för mer än hälften av de totala utsläppen av växthusgaser från jordbruket, trots att deras areal är cirka 10 procent av den odlade arealen. Hög grundvattennivå på torvjordar har visat sig vara det mest effektiva sättet att bromsa nedbrytningen av torv och kolutsläpp till atmosfären och vattendragen. VESIHIISI-projektet syftar till att minska koldioxidutsläppen från torvåkrar genom att främja användningen av vattenvårdsmetoder, såsom kontrollerad dränering och underbevattning, för att minska utsläppen.

Projektet genomförs i samarbete mellan Naturresursinstitutet, Lantmäteriverket, Uleåborgs universitet och Täckdikningsföreningen 2021–2023. Projektet är en del av jord- och skogsbruksministeriets forskningsprogram "Fånga kolet" och finansieras av ministeriet, Stödstiftelsen för täckdikning och Mosskulturföreningen.

Projektet består av fem arbetspaket som syftar till att 1) bedöma vattenhushållningens möjligheter att minska kolutsläppen från torvjordar till atmosfären och vattendragen, 2) genom hydrologiska simuleringar bedöma hur bra reglerad dränering och underbevattning fungerar i olika förhållanden 3) utveckla fjärranalysmetoder baserade på mätning av markfuktighet för att vidta effektiva klimatåtgärder och förbättra utsläppsbedömningarna; 4) bedöma de ekonomiska förutsättningarna och effekterna av metoderna på gårdsnivå och identifiera incitament för att metoderna skull etas I bruk, och 5) utveckla ett automatiserat, nätverksanslutet och fjärrstyrbart reglerbrunnssystem som lämpar sig för vattenhantering på torvåkrar, vilket också ger möjlighet till underbevattning.

Projektet utvecklar de tekniska förutsättningarna för att minska utsläppen, som kan uppnås genom god vattenhushållning, bedömningen av effekterna av åtgärderna och styrinstrument som främjar användningen av vattenhushållningsmetoder, effektivare val av åtgärder och Finlands mål mot klimatneutralitet. Samtidigt främjas målet att minska belastningen på vattendragen och metoderna för att bekämpa torka.

Projektet främjar också rapporteringen av effekterna av åtgärderna och skapar förutsättningar för ny affärsverksamhet. Resultaten är avsedda att användas både i praktiken och för att stödja beslutsfattandet inom jordbrukspolitiken.

Tapahtuma: Turvepeltojen viljelyn ympäristökuormituksen vähentäminen vesienhallinnalla

Aika: 21.3.2024 09-11

Viljeletkö turvepeltoa tavalliseen tapaan ja haluaisit pienentää viljelyn ympäristövaikutuksia? Tervetuloa kuulemaan, kuinka Jokioisilla sijaitsevassa kenttäkokeessa onnistuttiin vähentämään kasvihuonekaasupäästöjä ja ravinnehuuhtoumia pohjavedenpintaa korottamalla. Kerromme myös korkean vedenpinnan vaikutuksista satoon, viljelytoimiin ja viljelyn kannattavuuteen. Esittelemme myös mahdollisuuksia vesienhallinnan automatisointiin.

Ilmoittaudu tästä linkistä.