Hoppa till huvudinnehållet

Produktionskostnader per enhet för jordbruksprodukter

3.12.2017 Uppdaterad 30.9.2015

 

Mjölk, vete, korn, havre och råg är produkter vars enhetskostnader har ökat de senaste åren.

Produktionskostnaderna är höga i Finland till följd av bland annat vårt nordliga läge, de små gårdarna och små skördarna samt en ofördelaktig insatsprisutveckling.

Enhetskostnaderna i jordbruksproduktionen, euro/kg

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Vad mäter indikatorn?

Enhetskostnaderna, det vill säga produktionskostnad per enhet av produkten, är en mätare som påverkar lönsamheten. Enhetskostnaden för varje produkt erhålls genom att respektive företags alla kostnadsposter hänförs till gårdens produkter. Dessa kostnadsposter kan sedan räknas ihop till summan av kostnaderna för varje enskild produkt, varefter summan divideras med produktionsvolymen för produkten.

Uppgifterna för denna indikator tas fram av Naturresursinstitutet med ett system för kalkylering av enhetskostnaderna på basis av företagens lönsamhetsbokföring.

Indikatorn är en av de nationella effektindikatorerna för programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014–2020.