Nyheter Miljö, Skog

Lingonplockningen 2021 inleds inom kort i gynnsamma tecken. Skörden ser ut att bli bra.

– Vi har hittills fått in observationer på mogna lingon från 50 provrutor, och enligt dem verkar lingonskörden bli riklig. Högsommarvärmen, som fick blåbärsskörden att torka bort, innebar att insekter som pollinerar lingonen var aktiva. Därför är pollineringsresultatet för lingon klart bättre än under genomsnittsår, säger specialforskare Rainer Peltola på Naturresursinstitutet.

Den extremt torra sommaren pinade även lingonen särskilt på torra lokale

– Lingon är mindre känsliga för torka än blåbär. Trots det har under 70 procent av lingonkarten hittills utvecklats till mogna bär, då motsvarande andel under normala förhållanden är över 80 procent. Med andra ord finns det en gräns också för lingonens tolerans mot torka. Lyckligtvis fanns det gott om kart, så vi verkar ändå få en fin skörd av mogna bär, säger Rainer Peltola.

Foto: Luke, Erkki Oksanen.

Lingon för syltning plockas redan i nästan hela landet, medan de som vill ha sötare bär behöver vänta ytterligare en vecka även i södra Finland.

Naturresursinstitutet och 4H-förbundet i Finland fortsätter samarbetet kring bärorbservationer även 2021. De observationer som gjorts hittills har införts i ett informationssystem som är tillgängligt för alla på marjahavainnot.fi (på finska). Alla som är intresserade av bärskörden och naturobservationer är välkomna att lämna in bärobservationer. Anvisningar för att etablera en observationsskog och att göra och registrera observationer finns (på finska) > https://marjahavainnot.fi/#/ohjeet.