Nyheter Jordbruk, Mat, Statistik

I mitten av januari fanns det 92 miljoner kilo matpotatis i gårdarnas lager. Det är i stort sett lika mycket som i januari 2020. Däremot var mängden livsmedelsindustripotatis något större, och den totala lagermängden uppgick till 112 miljoner kilo. Efter mitten av oktober hade lagren decimerats med cirka 30 miljoner kilo i månaden, det vill säga i en relativt normal takt. Uppgifterna bygger på Naturresursinstitutets statistik över matpotatislagren.

Vårvintern 2020 och coronaepidemin var en exceptionell tid även för potatisbranschen. När matserveringarna på arbetsplatser och skolor stängde minskade efterfrågan på i synnerhet skalad potatis. Det hittades ändå användning för potatis som var avsedd för livsmedel, och det var inga stora mängder som blev råvara för stärkelseindustrin.

– Hur mycket potatis storköken kommer att använda i vår beror i hög grad på bland annat om skolorna hålls öppna. Företagskantiner och lunchrestauranger har fått känna av distansarbetandet, och därmed har också konsumtionen av potatis minskat. Å andra sidan går det nu åt mer potatis i hushållen, säger överaktuarie Anna-Kaisa Jaakkonen från Naturresursinstitutet.

Enligt statistik från Finlands Dagligvaruhandel sålde föreningens medlemsföretag en femtedel mer potatis i januari–september 2020 jämfört med samma period 2019. Det är betydligt mer än den totala försäljningsökningen på åtta procent.

– Det blir intressant att se om trenden kommer att hålla i sig, det vill säga om vi fortsätter att tillreda potatisrätter hemma, funderar Anna-Kaisa Jaakkonen.

Foto: Pixabay

Hur mycket potatis äter finländarna?

Konsumtionssiffrorna i Naturresursinstitutets Näringsbalans utgår från Statistikcentralens konsumtionsundersökning (senaste från 2016). Enligt Konsumtionsundersökningen köpte hushållen 22,2 kilo potatis respektive cirka sex kilo potatisprodukter per person och år. Då varje finländare enligt Naturresursinstitutets beräkningar dessutom konsumerade 18,1 kilo livsmedelsindustripotatis, uppgick den totala konsumtionen av potatis i olika former till 46,3 kilo per år. Konsumtionstrenden har varit sjunkande redan i flera år.

– Problemet med tanke på mer exakt uppföljning av potatiskonsumtionen är att det saknas heltäckande och aktuell statistik, säger specialist Erja Mikkola, som ansvarar för Näringsbalansen på Naturresursinstitutet.

Potatisens storhetstid ett minne blott

Potatisen spelade en viktig roll på finländarnas matbord efter kriget. Den största potatisskörden någonsin togs upp 1948, då produktionen uppgick till 1 950 miljoner kilo. År 1950 åt varje finländare 142 kilo potatis, det vill säga tre gånger så mycket som i dag. Numera är den totala potatisproduktionen endast en tredjedel av vad den var som mest och varierar kring 600 miljoner kilo. I den mängden ingår utöver mat- och livsmedelspotatis även potatisutsäde och stärkelsepotatis.

Den internationella konkurrensen är hård: år 2019 importerade Finland potatisprodukter för 45 miljoner euro, motsvarande 30 miljoner kilo. De viktigaste importländerna var Nederländerna, Belgien, Sverige och Tyskland. Importen av matpotatis och stärkelsepotatis uppgick till cirka två miljoner kilo.

Kuvituskuva 1950-luvulta Elannon ravintolasta. Helsingin kaupunginmuseon kuva
Foto: Helsingfors stadsmuseum

Renässans för potatisen?

De största utmaningarna för potatisen är konkurrenterna ris och pasta samt konsumenternas tidsanvändning. Potatiskvaliteten har blivit bättre med åren, men negativa minnen kan inverka länge på användningen av potatis.

Med tanke på miljön är potatisen en klimatsmart produkt som växer bra i Finland och har ett betydligt mindre vattenavtryck än ris. Dessutom innehåller potatisen mycket energi jämfört med grönsaks- och spannmålsprodukter, vilket är bra för krisberedskapen. Potatisen har bättre näringsvärde än konkurrenterna och lämpar sig för de flesta specialdieter.

Hur hälsosam potatisen är beror allra mest på hur den tillreds. Att öka konsumtionen av potatis i form av pommes frites är inte önskvärt. Däremot finns det halvfabrikat och färdigmat på potatis som hälsosamma, goda och snabba alternativ till den traditionella potatisen med skalet på. Distansarbete är här för att stanna och det innebär också nya behov inom kosthållningen.