Nyheter Ekonomi, Landsbygd, Miljö, Skog, Statistik

Naturresursinstitutet (Luke) genomför en omfattande undersökning bland befolkningen för att samla in data om finländarnas natur- och friluftsaktiviteter. Enkäten ger information om bland annat hur många finländare plockar bär, iakttar naturen, badar i havet eller in sjöar eller sysslar med frisbeegolf. Informationen kan användas som underlag för utveckling av exempelvis rekreations- och friluftstjänster.

Foto: Rodeo

Förutom friluftsaktiviteter ger undersökningen information om många aktuella frågor som anknyter till finländarnas friluftsvanor.

– Informationen kan användas på många olika sätt vid utformningen av rekreationsområden och friluftstjänster samt för att främja mångfaldigt bruk av skogarna. Utvecklingen av friluftstjänster bidrar i sin tur till människornas välbefinnande och rekreationsmöjligheter, säger forskare Marjo Neuvonen, som sköter datainsamlingen på Naturresursinstitutet.

Naturresursinstitutet samarbetar vid datainsamlingen med Statistikcentralen. Utredningen inleds i december 2019 och enkäten skickas till slumpmässigt utvalda finländare på olika håll i Finland.