Nyheter Jordbruk, Landsbygd, Trädgård

Naturresursinstitutet samlar in information om gamla lokala trädgårdsväxter. Nu är siktet inställt på prydnadsväxter och särskilt lökblommor. Vi vill även gärna hitta gamla rabarbersorter med rött kött. De aktuella växtuppropen kommer att offentliggöras på Naturresursinstitutets avdelning (C55) på trädgårdsmässan Piha & Puutarha i Åbo 10−12.4.2015.

Få gamla tulpansorter har bevarats hos oss. (Foto: Sirkka Juhanoja/Luke)

Få gamla tulpansorter har bevarats hos oss. Sirkka Juhanoja/Luke

Forskarna på Naturresursinstitutet (Luke) är intresserade av gamla trädgårdsväxter av många orsaker.

– Gamla prydnadsväxter har ett obestridligt värde. De är ofta långlivade, tåliga och lätta att sköta. Dessutom har de anpassat sig till det nordiska klimatet och passar in i den finländska kulturmiljön, motiverar äldre forskare Sirkka Juhanoja på Luke.

Gamla sorter av bondbönor och ärtor som odlas är också intressanta. Vi vill även ha information om de lokala äppelsorterna Hannula Vinter, Lemu Vinter och Ekenäs.

Växer det rara lökblommor på din gård?

Luke letar efter information om alla lökblommor som har vuxit på 1950-talet eller tidigare. Forskarna är lika intresserade av sorter som sprider sig som breda växtbestånd som av sällsynta enskilda växter.

– Berätta för oss om pärlhyacinter, hyacinter, vårstjärnor, krokusar, vårlök, lökar, snödroppar, narcisser, små tidiga våririsar, klockliljor, porslinshyacinter, brand- och saffransliljor, blåstjärnor, tigerliljor, tulpaner och krolliljor, uppmanar Juhanoja.

Ta även kontakt om du vet var det växer rara lökblommor, exempelvis klockhyacinter, vårsnöklockor, hundtandsliljor, kungsliljor, madonnaliljor, gladioler, paradisliljor, sommarsnöklockor eller stjärnlökar.

Vanhat makeat ja vähähappoiset raparperit ovat harvinaisia. Mika Raivonen/Luke
Gamla söta rabarbersorter som är bara lite syrliga är sällsynta. (Foto: Mika Raivonen/Luke )

Skolelever på jakt efter försvunna gamla rabarbersorter

Rabarber är en av de vanligaste fleråriga och långlivade växterna i köksträdgårdarna. Det finns dock inte mycket information om rabarbern. I Finland har man före 1940-talet odlat rabarbersorter som har rött eller vitt kött och tidiga rabarbersorter med tunn stjälk. Även gamla rabarbersorter som är söta och inte så syrliga är sällsynta.

– Vi inbjuder alla finländare och särskilt skolelever att leta upp information om gamla rabarbersorter tillsammans med en lärare eller föräldrarna, uppmuntrar forskare Merja Hartikainen på Luke

Rabarbern är lätt att känna igen och information samlas in genom att intervjua ägaren till rabarbern. Alla personer som vet något om gamla rabarbersorter kan också svara på uppropet. Vi vill gärna ha svar särskilt från Inre Finland och Österbotten. Vi tar emot svar till och med slutet av juli.

Läraren Katja Välimäki i Tammenahjo skola i Masku har planerat skoluppropet Raparperi kateissa! (Försvunnen rabarber!) − tillsammans med aktörerna i projektet Geenivaraoppi (Genreservlära).

– Rabarbern är ett lätt och roligt forskningsobjekt även för små skolelever. Ämnet passar väl in i miljökunskap på andra klassen där vi talar om bär och växter, konstaterar läraren Katja Välimäki.

– Som hittelön får de mest intressanta rabarbersorterna delta i en DNA-analys, vilket gör letandet mer intressant!

Fyra elever och en lärare från skolan i Masku deltar i letandet efter äldre generationers rabarbersorter på Naturresursinstitutets mässavdelning på trädgårdsmässan Piha & Puutarha i Åbo fredagen den 10 april kl. 12.00–12.30.

Vårsnöklockor är rara växter i Finland. (Foto: Sirkka Juhanoja/Luke)