Hoppa till huvudinnehållet

Virkesmätning: inspektion av fabriksmätning av virke, officiell mätning av virke, omräkningstal och rådgivning

Testning, mätning och diagnostik

Med mätning av virke avses mätning av kvantitet och kvalitet för oförädlat virke för bestämmande av försäljningspris (överlåtelsemätning), lön (arbetsmätning) eller bestämmande av entreprenadsummor (entreprenadmätning). Virkesmätningen regleras genom lagstiftning. Syftet med lagarna och förordningarna är att trygga tillförlitligheten hos mätresultaten samt de metoder och de instrument som används vid mätning av virke.

Med oförädlat virke avses virkessortiment som framställts av alla träddelar, dvs. stam, bark, stubbar, rötter och kvistar, oavsett vilket användningsområdet är. Till oförädlat virke räknas därmed exempelvis olika former av massaved som används av massa- och pappersindustrin, timmer som används av såg- och plywoodsindustrin och energived som används av energiindustrin. Till oförädlat virke räknas också industriflis och -spån som produceras inom sågindustrin.

Naturresursinstitutets tjänster i anknytning till virkesmätning:

Omräkningstal vid mätning

Föreskrifter om de allmänna omräkningstal som används vid mätning av virke meddelas av Naturresursinstitutet (14 § i lagen om mätning av virke). Befogenheten att ge föreskrifter är begränsad till det tekniska genomförandet och omfattar i praktiken omräkningstal och anvisningar gällande användningen av dessa. Omräkningstalen gäller exempelvis kalkylmässig omvandling mellan ram- och fastvolym eller vikt (omräkningstal (jukuri.luke.fi), pdf, på finska). 

Inspektion av fabriksmätning av virke

Med fabriksmätning avses en grundmätning (överlåtelse-, arbets- eller entreprenadmätning) som sker på en särskild mätstation, förädlingsplats eller terminal. Merparten av mätplatserna för fabriksmätning är platser där virke tas emot vid sågverk samt massa- och pappersbruk.

Vid inspektionsmätningar utreds om kraven i lagen om mätning av virke iakttas. Syftet är att se till att fabrikernas egen virkesmätningsorganisation fungerar och att mätningarna ger rätt resultat. Grunden för en inspektion av fabriksmätning är en anmälan om fabriksmätning som fabriksmätaren är skyldig att lämna in till Naturresursinstitutet. Inspektion av fabriksmätningar och inspektionsmätningar utförs av officiella mätare som arbetar vid Naturresursinstitutet.

Anmälningar om fabriksmätning görs via en e-tjänst:

Över en inspektionsmätning upprättas ett protokoll, som innehåller den officiella mätarens beslut. Den officiella mätarens beslut kan överklagas genom besvär hos virkesmätningsnämnden.

Närmare bestämmelser om inspektion av fabriksmätning av virke finns i 6 kap. i lagen om mätning av virke (finlex.fi).

Officiell mätning

Tvister som gäller mätning av virke (överlåtelse-, arbets- eller entreprenadmätning) kan lösas genom en officiell mätning. En part i en mätning kan ansöka om officiell mätning. 

En begäran om officiell mätning kan framföras genom att lämna in en ansökan till registratorskontoret vid Naturresursinstitutet. Ansökan ska lämnas in senast 14 dagar efter det att parten har fått del av mätresultatet. Om parten redan har godkänt mätresultaten kan en officiell mätning inte längre begäras.

En officiell mätning förrättas, om

  1. parterna är oense om mätresultatet eller om någon faktor som inverkar på mätresultatet.
  2. parterna är oense i frågor som har avtalats om mätningen.
  3. en av parterna inte deltar i mätningsförrättningen på överenskommet sätt.

En officiell mätares beslut kan överklagas genom besvär hos virkesmätningsnämnden. Besväret ska skickas till mätningsnämndens ordförande.

Närmare bestämmelser om officiell mätning av virke finns i 5 kap. i lagen om mätning av virke (finlex.fi).

Rådgivning i anknytning till virkesmätning

Till de officiella mätarnas uppgifter hör att ge råd i frågor som rör virkesmätning.

Viktiga aktörers uppgifter och befogenheter

Den högsta ledningen och styrningen vid tillsynen över efterlevnaden av lagen om mätning av virke handhas av Jord- och skogsbruksministeriet

Naturresursinstitutets uppgift är att sörja för forsnings- och utvecklingsuppgifter enligt lagen om mätning av virke samt att meddela allmänna föreskrifter om omräkningstal i anslutning till virkesmätning. Naturresursinstitutet är de officiella mätarnas arbetsgivare.  

De officiella mätarnas uppgift är att utöva tillsyn över fabriksmätningar av virke, lösa tvister som gäller mätning av virke genom en officiell mätning och ge råd i frågor som rör virkesmätning. De officiella mätarna utövar offentlig makt och handlar under domaransvar.

Virkesmätningsnämnden är besvärsinstans i ärenden som gäller virkesmätning. En part i en mätning (officiell mätning) som inte godtar den officiella mätarens beslut kan överklaga beslutet genom besvär hos virkesmätningsnämnden. På motsvarande sätt överförs frågor som rör inspektion av fabriksmätning för behandling i virkesmätningsnämnden, om den officiella mätaren och fabriksmätaren är oense om en omständighet som har betydande inverkan på fabriksmätningen.

Under fyraårsperioden 1.11.2021–31.10.2025 är virkesmätningsnämndens ordförande Mikko Korhonen, chef för finansiering och granskning vid Finlands skogscentral, och vice ordförande Jouni Väkevä, chef för näringstjänster vid Finlands skogscentral. Behandling i virkesmätningsnämnden begärs hos ordföranden.

Virkesmätningsdelegationen består av representanter för de viktigaste parterna inom virkesmätningsbranschen. Delegationen har till uppgift att ge utlåtanden, föreslå åtgärder för utvecklande av virkesmätningen samt främja och upprätthålla god praxis inom virkesmätning. Virkesmätningsdelegationen tillsätts av Jord- och skogsbruksministeriet för en fyraårsperiod. Delegationens mandattid är 1.11.2021–31.10.2025. Ordförande för delegationen är överforstmästare Matti Heikurainen vid Jord- och skogsbruksministeriet och vice ordförande är Johanna Routa vid Naturresursinstitutet.

Rekommendationer och guider

Mätning av energived

Lagen om mätning av virke tillämpas på mätning av energived.

Preciseringar till tillämpningen av lagen om mätning av virke på energived.

Energivedskalkylatorn EMIL (app.luke.fi),  (app.luke.fi)(rekommenderad webbläsare Chrome eller Firefox), på finska

  • Bruksanvisning för energivedskalkylatorn EMIL (pdf), på finska.
  • Inget användarstöd ingår i kalkylatorn. De forskare och experter som har ansvarat för planeringen och genomförandet av kalkylatorn svarar på förfrågningar om kalkylatorn. De tar också emot respons om kalkylatorns funktion och användbarhet.
  • Naturresursinstitutet och Meteorologiska institutet ansvarar inte för eventuella mätfel vid användning av kalkylatorn.

Energivedskalkylatorn EPPU (www.metla.fi), på finska

  • Användaren ansvarar för att de bestämningar som har gjorts med applikationen är riktiga enligt Mätguiden för energived.
  • Anvisning: 1. spara på dator och 2. öppna i Excel och tillåt makron.