Inlägg Trädgård

Robert Jordas trädgård som har grundade 2002 är bland de mest innovativa i sin bransch i Finland.

Produktutvecklingen tog ett steg framåt förra sommaren när flervåningsodling i ett helt slutet utrymme togs i bruk på Robbes Lilla Trädgård i Lindkoski.

Växthuset är ett samarbete med finländska teknologileverantörer och har redan nu visat sig vara en lönsam investering.

Den nya tekniken och det nya odlingssättet har förbättrat kvaliteten av produkterna. (Foto: Robbes Lilla Trädgård)

”Vid planeringsskedet uppskattade vi att ett optimalt genomförande av den nya tekniken skulle kunna öka skörden av vissa odlingsgrödor med 20 procent. Så blev det också, och för vissa baby leaf-sallater har ökningen varit till och med 40–50 procent”, berättar vd Robert Jordas.

Den nya tekniken och det nya odlingssättet har också ytterligare förbättrat kvaliteten av produkterna.

”Sallaterna har bättre hållbarhet och struktur och örterna högre oljehalt än vid mer traditionella odlingssätt. Den nya lösningen passar särskilt bra för till exempel basilika, timjan och mynta”, berättar Jordas.

Tillväxthastigheten av örter och sallater och de större skördar som den leder till är resultatet av flera olika faktorer: klimatet i växthuset, bevattningen och tillräckligt med ljus.

”I det nya växthuset får växterna allt ljus som de behöver från LED-systemet, och den överskottsvärme som belysningen producerar leds ut med hjälp av en droppgardin. På detta sätt kan man placera krukor ovanpå varandra på en relativt liten areal”, förklarar Robert Jordas.

”Vi kan också enkelt justera belysningen så att den är optimal för de olika grödorna.”

Robert Jordas är en aktiv företagare som har redan nya utvecklingsplaner.

”Produktutvecklingen i samarbete med Fujitsu fortsätter, och vår målsättning är att öka odlingsarealen och utveckla systemet till ännu effektivare och miljövänligare.”

 

Text:Mikko Salmi, Luke

Bilden i övre kanten: Pixabay

Publicerad på finska i Maaseudun Tulevaisuus 3 April 2017.

Läs också