Hoppa till huvudinnehållet

Metoder för att behandla och sprida kreatursgödsel

1.12.2017 Uppdaterad 5.1.2023

Stallgödsel är ett värdefullt gödsel- och jordförbättringsmedel. Gårdarna koncentreras till färre områden och blir större, vilket har gett upphov till en situation där en del gårdar producerar väldiga mängder stallgödsel och saknar marker där den kan spridas ut.

Olika tekniker för bearbetning av stallgödsel har gjort det möjligt att transportera gödsel eller gödselprodukter över längre avstånd än tidigare till områden där näringsämnena behövs.

Enligt statistiken för 2020 myllades gödseln ner i marken på 51 procent av spridningsarealen för flytgödsel (2009/2010 brukades eller myllades på 80 %), på 53 % av spridningsarealen för urin/gödselvatten (2009/2010 32 procent brukades eller myllades), och fastgödsel myllades ner på 80 % (89 %).

Under perioden 1.7.2009–30.6.2010 spreds gödsel ut på en fjärdedel av den totala åkerarealen. Nästan all gödsel brukades eller myllades ner i marken efter spridningen. År 2020 gödslades omkring en miljon hektar av den utnyttjade jordbruksarealen i Finland med endast konstgödsel. Stallgödsel spreds på cirka 700 000 hektar. Det var cirka 30 % av utnyttjad jordbruksareal.

Enligt Naturresursinstitutets uppgifter för 2016 den vanligaste metoden för bearbetning av egenskaperna i fastgödsel var kompostering, som användes på knappt fyra procent av gårdarna. Andelarna för de övriga metoderna, som separering, luftning eller fermentering, låg på under en halv procent. Beroende på metod bearbetades i genomsnitt två tredjedelar eller mer av den totala gödselmängden.

Genom god hantering av stallgödsel går det att minska utsläppen till luft och vatten och samtidigt maximera gödseleffekten. Näringsämnena i gödseln tas bättre upp av växterna genom nedbrukning eller nedmyllning. Hållbar användning av de näringsämnen som finns i stallgödsel, speciellt fosfor och kväve, är dessutom avgörande för reducering av utsläppen av näringsämnen från jordbruket.

Mottagande åkerareal för stallgödsel (2010)

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Vad mäter indikatorn?

Indikatorn beskriver metoderna för bearbetning och spridning av stallgödsel samt hur ändringar i lagstiftningen har påverkat dem. Med hjälp av indikatorn är det möjligt att se hur bearbetningen har ändrats och bedöma hur väl näringsämnen återanvänds. Metoderna för bearbetning och spridning av stallgödsel avspeglar inte förändringar i näringsbelastningen från gården.

Indikatoruppgifterna har inhämtats från lantbrukets strukturundersökning som har gjorts av Luke. Nästä lantbrukets strukturundersökning kommer att genomföras 2023.

Indikatorn är en av de nationella effektindikatorerna för programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014–2020.