Hoppa till huvudinnehållet

Antal livsmedelsföretag inom ekologisk produktion

16.11.2017 Uppdaterad 11.9.2023

Antalet livsmedelsföretag inom ekologisk produktion var 6 038 år 2022 om ekologisk primärproduktion samt ekologiska livsmedelsaktörer, foderleverantörer och fröpackerier inkluderas. Antalet växte något från 2021.

År 2022 omfattades cirka 743 företag som förädlar ekologiska livsmedel i Fastlandsfinland av Livsmedelsverkets och NTM-centralernas övervakning. I denna siffra ingår även företag som framställer produkter med låg förädlingsgrad. År 2020 omfattades 810 och 781 företag år 2021. Antal 2017 - 2020 kan inte jämföras med tidigare år på grund av förändringen i datainsamling. Nästan en femtedel av de företag som förädlar ekologiska livsmedel i Fastlandsfinland finns i Nyland.

I Finland finns det särskilt många tillverkare av ekologiska kvarnprodukter. Andelen ekologiska produkter av detaljhandelns totala livsmedelsförsäljning är cirka 2,5 procent enligt Pro Luomu.

Jord- och skogsbruksministeriets mål för måltidstjänsterna inom den offentliga sektorn var att 20 procent av den mat som serveras inom måltidstjänsterna ska vara ekologisk senast 2020.

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Vad mäter indikatorn?

Indikatorn beskriver den ekologiska livsmedelsbranschens utveckling och de ekologiska företagens utvecklingspotential.

Siffran över antalet ekologiska livsmedelsföretag hämtas ur Livsmedelsverkets registeruppgifter.

Indikatorn är en av de nationella effektindikatorerna för programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014–2020.

Nästa uppdatering av indikatoruppgifterna sker våren 2024.