Hoppa till huvudinnehållet

Andel försummelser vid stickprovsbaserade djurskyddskontroller av produktionsdjur

14.11.2017 Uppdaterad 21.8.2023

Det har skett en avsevärd utveckling inom djurskyddet över hela Europa. Vetenskapliga undersökningar om djurens hälsa och välbefinnande har gett mycket ny information om förutsättningarna för välbefinnande och vilka viktiga grundläggande behov djuren har. Människans syn på djurens värde och på hur djur ska hanteras har också förändrats. Genom övervakning, styrning och utbildning har resultat uppnåtts. Under den första hälften av 2000-talet upptäcktes försummelser i djurhållningen på över 30 procent av de granskade gårdarna, medan andelen försummelser 2007–2009 varierade kring 20 procent.  Åren 2010–2013 steg andelen försummelser återigen till närmare 30 procent, men sjönk efter det och var 15 procent år 2017. Under 2019 var det åter en klar ökning till cirka 30 procent men har minskat lite efter det.

År 2017 var andelen 15 procent. Vid de årliga kontrollerna upptäcks i genomsnitt ungefär en gård där det krävs brådskande åtgärder för att trygga djurens välbefinnande. Vid grova djurskyddsbrott kan det vara fråga om att odlaren har drabbats av utbrändhet.

Riskbaseringen vid kontrollerna har utvecklats kraftigt de senaste åren. Det är viktigt att beakta att ju mer effektivt den riskbaserade kontrollen hittar problemfallen, desto större är antalet upptäckta försummelser.

De vanligaste orsakerna till försummelser på nötkreatursgårdar hänförde sig till utrymmeskraven och renligheten på djurhållningsplatsen, och på svingårdar till brister i stimulansmaterialet eller suggornas bobyggnadsmaterial. Inom kycklinguppfödningen var den vanligaste orsaken otillräcklig belysning.

Genom utbildning, rådgivning och jordbruksinvesteringar enligt landsbygdsprogrammet samt ersättning för djurens välbefinnande strävar man efter att förbättra produktionsdjurens välbefinnande.

Antal stickprovsbaserade djurskyddskontroller och försummelser

Allow functional cookies to show the embedded graph.

Vad mäter indikatorn?

Indikatorn beskriver hur produktionsdjurens välbefinnande utvecklas. Den ger en bild av antalet försummelser vid stickprovsbaserade kontroller. Försummelserna kan gälla till exempel bristfällig bokföring, för lite stimulansmaterial, konstruktionsmässiga brister på djurhållningsplatsen eller för stort antal djur med hänsyn till gårdens storlek.

Livsmedelsverket sammanställer årligen uppgifter om djurskyddskontroller av produktionsdjur.

Indikatorn är en av de nationella effektindikatorerna för programmet för utveckling av landsbygden i Fastlandsfinland 2014–2020.

Nästa uppdatering av indikatoruppgifterna sker hösten 2023.