Vuonna 2030 kuluttajat syövät maukasta, terveellistä ja kestävästi tuotettua ruokaa, jonka proteiinikoostumus on optimoitu eri ikäluokille ravitsemussuositusten mukaisesti. Valkuaisomavaraisuutemme etenkin täydennysvalkuaisen suhteen on noussut rutkasti nykyisestä.

Kasvi-, sieni-, ja kalatuotteita syödään nykyistä enemmän, ja lihan käyttö on vähentynyt. Tämän seurauksena kansanterveys on parantunut ja kroonisten sairauksien, esim. diabeteksen ja syövän, ilmaantuvuus on kääntynyt laskuun.

Ihmisravinnoksi ja eläinten rehuksi saadaan proteiinia uusista lähteistä, jotka eivät kiihdytä ilmastonmuutosta ja löytyvät läheltä. Uudet suomalaiset elintarvikkeet on tuotteistettu niin, että kuluttajat pitävät niistä ja ne ovat tunnettuja brändejä myös maailmalla.


  • ScenoProt Luonnonvarakeskuksen (Luke) koordinoima hanke.
  • Hanke kuuluu strategisen tutkimuksen tutkimusohjelmaan Ilmastoneutraali ja resurssiniukka Suomi.
  • Strategisen tutkimuksen ohjelmien hankkeet saavat rahoitusta strategisen tutkimuksen neuvostolta (STN), joka toimii Suomen Akatemian yhteydessä.
  • Hanke on alkanut vuonna 2015.

Hankkeessa ovat mukana 

Kysyimme Elintarvikepäivässä 15.5.2018, mitkä ovat tulevaisuuden suosikkiproteiineja. Tulokset näet tästä:

AKA_STN1_STNlog_FI_B3___RGBAKA_LA11_pysty__FI_B3___RGB

 

Jaa sivu