Artikkelit Talous, Yleinen, Ympäristö

Karttakyselyt Rovaniemen ja Enontekiön matkailun tarpeista, haitoista ja toiveista ovat nyt auki internetissä.

Enontekiön kyselyyn voivat vastata kaikki asiasta kiinnostuneet ja alueita käyttävät, ja kysely on auki toukokuun loppuun.

Kyselyssä on mukana myös Lapin yliopiston Arktinen keskus, joka on kiinnostunut erityisesti paikallisen- ja perinnetiedon käytöstä maankäytön suunnittelussa.

Rovaniemen karttakysely on suunnattu matkailuyrittäjille, joille se lähetetään suoraan sähköpostissa. Kyselyyn voi vastata 15. toukokuuta saakka.

Kyselyihin vastaaminen on helppoa, eikä karttatyökalu vaadi erityisosaamista, kuten kaavamerkintöjen hallintaa.

Haravajärjestelmä aukaisee vastaajan tietokoneelle kartan ja monivalintatyökalun, joiden avulla voi merkitä paikkoja ja kertoa niistä. Yksittäisen vastaajan tai yrittäjän tietoja ei julkisteta, vaan vastaukset yleistetään kartoille käyttötyypeiksi.

Rovaniemen kyselyssä on kumppanina Rovaniemen kaupunki, joka hyödyntää tietoa suoraan aluesuunnittelussa. Tutkijat toivovat, että vuoro­vaikutteinen työkalu otetaan käyttöön kuntien päätöksen­teossa, ja jokainen voisi helposti kertoa omaa paikkaan sidottua tietoa ja mielipiteitä päättäjille.

Karttakysely löytyy osoitteesta: https://query.eharava.fi/2298 ja on täytettävissä tietokoneella, mutta ei mobiililaitteilla.  

 

Teksti: Marjatta Sihvonen

Sivun yläreunan kuva: Ari Nikula

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 5.3.2018

Artikkeli on vapaasti julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

Katso myös