Käytettävien raaka-aineiden laadun ja myytävien eräkokojen tunnistettiin myös vaikuttavan niin keittiöhävikkiin kuin lautastähteeseen. Esimerkiksi ostettaessa (pakastettu) leipä valmiina, tunnistettiin sen heikon laadun suhteessa tuoreeseen leipään lisäävän lautastähdettä. Samalla tavoin havaittiin, että joskus ongelmaksi muodostuvat myös myytävät eräkoot. Kaikkia tuotteita ei ole saatavissa sopivia ja riittävän pieniä kokoja, jolloin ylijäänyt raaka-aine jää helposti vanhentumaan. Nämä mainitut esimerkit heijastuvat yrityksen hankintapolitiikasta ja usein hankintakriteereistä.

 

Raaka-aineiden hankintojen lisäksi työvälineiden, koneiden ja laitteiden hankinta vaikuttaa ruokahävikkiin. Tarjoiluhävikin hallintaan vaikutetaan pienillä ja matalilla tarjoiluastioilla, joissa ruoka saadaan näyttämään houkuttelevalta ja riittoisalta, vaikka sitä on vain vähän esillä. Lautastähteen syntymiseen puolestaan vaikuttaa vähentävästi toimivat lautaslämmittimet, joiden avulla ruoka pysyy lautasilla kauemmin lämpimänä. Myös ottimien tunnistettiin vaikuttavan lautastähteeseen, valitsemalla sopivan kokoiset ottimet lautastähdettä voidaan pyrkiä ehkäisemään. Liian suuriin annoksiin kannustavat ottimet romuttavat myös annoskokolaskennan, mikä saa osaltaan aikaan vääristymiä reseptiikan ja annoskokojen hallinnassa. Näin ollen hankinnat kytkeytyvät myös tuotekehitykseen ja siinä etenkin reseptien hallintaan.