Miten foorumi toimii ja mitä siinä tehdään?

Tavoitteet

Ravitsemispalveluiden ekotehokkuuden lisääminen ja hävikin vähentäminen

  1. Talousvaikutukset
    • Raaka-aineet, jätemaksut, turha työ
  2. Ympäristövaikutukset
    • Ilmasto, rehevöityminen ym.
  3. Sosiaaliset vaikutukset
    • Työturvallisuus, työmotivaatio

Uusien menetelmien, työtapojen ja välineiden kokeilu

Mittausmenetelmien kehittäminen ja niiden hyödyntäminen

Vaihtoehtoisia toimia osallistumiseen: yritys voi valita seuraavista mihin hävikin vähentämiseen tähtääviin toimiin se haluaa osallistua

  1. Hävikistä tiedottaminen ja viestintä henkilökunnalle ja asiakkaille
    • Ajankohtaista ja uusinta tietoa ruokahävikistä yrityksen käyttöön
    • Viestintämateriaalit käytettävissä
    • Twitter, Facebook: yritys saa halutessaan viesteillä näkyvyyttä hävikin vähentämisessä Ravintolafoorumin sivuilla
  2. Hävikin seurannan kehittäminen ja mittaaminen
    • Hävikin määrän vähentäminen ja tavoitteiden asettaminen yrityksen omista lähtökohdista
    • Materiaalit ja ohjeet mittaamiseen
    • Henkilökunnan kannustus ja ohjeistus
    • Tietojen hyödyntäminen suunnittelussa
  3. Hävikkiviikko 2016
    • Kampanjamateriaalit
    • Yhteinen viestintä Kuluttajaliiton kanssa
  4. Työpajat syksy 2016 – talvi 2017
    • Ohjauskeinot ruokahävikin vähentämiseksi, LEXFOODWASTE-hanke:Miten lainsäädännön kehittämisellä saadaan ruokahävikkiä vähennettyä? Mahdollisuus osallistua lainsäädännön ongelmakohtien tunnistamiseen ja kehittämiseen.
  5. Uudet työtavat, välineet, tekniset laitteet
    • Tutustuminen ja kokeilu: mittaamisen välineet, ruoanvalmistuksen laitteet ja välineet
      • Mittausjärjestelmät ylivalmistetun ruoan ja asiakkaiden lautastähteiden punnitsemiseen ja seurantaan
      • Mahdollisuus testata uusia välineitä esim. ruoanvalmistuspaperia hävikin vähentämisessä
    • Uudelleenkäytön sovellukset, lahjoittaminen
  6. Haastattelututkimus yrityksen tarpeiden mukaan
    • Mahdollisuus saada tietoa yritys- ja  ruokailija-asiakkaiden sekä henkilökunnan mielipiteistä hävikin vähentämisessä
  7. Hankkeen tulosten hyödyntäminen
    • Ruokahävikin jatkuvan seurannan kehittyminen
    • Parhaiden käytäntöjen opas

Mitä osallistujilta odotetaan?

  • Halua työskennellä ruokahävikin vähentämiseksi.
  • Viestiä ja tiedottaa foorumista sekä ruokahävikistä: Hävikkiviikkoon 2016 osallistuminen.
  • Osallistumista yhteen tai useampaan ylläoleviin hävikinvähennystoimiin, kuitenkin yrityksen omista lähtökohdista.
  • Kokeilu hävikin mittaamiseksi (esim. Hävikkiviikon yhteydessä).
    • Tietojen mahdollinen käyttö tutkimustarkoituksiin (hankkeessa ei julkaista yritysten tietoja).

Ilmoittaudu!

https://www.lyyti.in/ravintolafoorumi-kutsu

Kirsi Silvennoinen Luke, puh. 040 1794 875, kirsi.silvennoinen@luke.fi

Kuva: Timo Niemi/Mara