Luonnonvarakeskuksen (Luke) Arboretum Yltöinen Turun kupeessa hehkuu parhaillaan alkukesän vehreyttä.
Puisto on osa kansallista geenivaraohjelmaa. Se on paitsi metsäympäristössä viihtyvien kasvien virallinen säilytyspaikka myös oiva retkikohde.
”Parhaimmillaan puisto on ennen juhannusta. Vanamot, alppiruusut ja atsaleat kukkivat, lehtipuut ovat herkimmillään ja rikas linnusto viihdyttää vierailijoita”, Luken vanhempi tutkija Sirkka Juhanoja kertoo.
Alueelle 1970-luvulla istutetut alppiruusut kasvavat jo tiheänä metsikkönä ja kipuavat vierailijoiden päiden yläpuolelle neljän–viiden metrin korkeuteen.

Noin kymmenen hehtaarin alueelle mahtuu monia kasvierikoisuuksia.
”Puistossa kasvaa harvinainen, luonnosta löydetty purppurakuusi, jonka punaiset vuosikasvaimet voi nähdä kesäkuun alkupuolella.”
Lähellä merenrantaa kannattaa kääntää katse ylös. Yli 350 vuotta vanhat kilpikaarnaiset männyt ovat vaikuttava näky.
Juhanoja vinkkaa katsastamaan myös luonnosta löydetyn liuskalehtisen hapsuharmaalepän sekä harvinaisen isokokoiseksi kasvaneen japaninhemlokin.
Puisto on Luken väelle ylpeydenaihe. Ryhmille tarjottavilla maksullisilla opastuksilla kuulee monia mielenkiintoisia tarinoita ja yksityiskohtia. Puistoon voi tutustua myös omin päin.
Arboretum on avoinna maksutta 15.5.–15.9. arkisin klo 8–15 osoitteessa Toivonlinnantie 518, Piikkiö. Puistossa vietetään torstaina 16.6. alppiruusupäivää klo 8–19, opastettuja kierroksia (5 €) järjestetään klo 15–19.
Teksti: Maarit Perkonoja
Julkaistu: Maaseudun Tulevaisuuden Tiede-sivulla 30.5.2016.
Sivun yläreunan kuva: Sirkka Juhanoja / Luke.