Maatalous

Kemikaalittomia vaihtoehtoja kevätrypsin ja -rapsin taimivaiheen tuhohyönteisten hallintaan

Öljykasvien viljelyn tavoite on määrältään ja laadultaan hyvä sato, joka on taloudellisesti kannattavasti ja ympäristön kannalta kestävästi tuotettua. Kevätöljykasvien viljely onnistuu yleensä hyvin, jos kasvit kyetään suojaamaan kasvintuhoojilta taimi-, kukinta- ja lituvaiheessa. Julkaisussa käsitellään kevätrypsin ja -rapsin tavanomaisen ja soveltuvin osin myös luomuviljelyn keinoja, joilla pyritään torjumaan keväisin kasvien taimia tuhoavia kirppoja.

Riista, Yleinen

Riistatalouden terveyshyödyt

Tutkimusnäyttö luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksista ulkoiluun ja virkistyskäyttöön liittyen on viime vuosina vahvistunut. Tämä esiselvitys on tehty Suomen riistakeskuksen toimeksiannosta, ja siinä on koottu yhteen kotimaisia ja kansainvälisiä tutkimustuloksia sekä kuvattu mekanismeja, joiden kautta metsästyksen hyvinvointihyötyjen arvioidaan harjoittajilleen syntyvän.

Yleinen

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta

Sosiaalipedagoginen hevostoiminta on yksi vakiintuneimmista luonto- ja eläinavusteisen toiminnan muodoista Suomessa. Tämän julkaisun tekemiseen on osallistunut useita sosiaalipedagogisen hevostoiminnan kehittäjiä ja ammatillisia asiantuntijoita. Teoksen artikkelit kuvaavat sosiaalipedagogisen hevostoiminnan syntyä ja sen taustalla olevaa teoreettista viitekehystä, ohjaajan ja hevosen roolia toiminnassa, hevostoiminnan asemaa kasvatus- ja sosiaalipalveluiden kentässä sekä tuovat esille sen sovelluskohteita.

Ruoka

Lähiruokaa Lapin matkailijoille : Matkailijoiden ruokahuollossa työskentelevien näkemyksiä lähiruoan käytöstä Rovaniemen seudulla ja Itä-Lapissa

Tässä haastattelututkimuksessa selvittimme, onko Lapissa edellytyksiä tarjota lähiruokaa mökkimajoittujille. Heidän ruokahuoltonsa poikkeaa hotelleissa majoittuvista, jotka aterioivat pääasiassa ravintoloissa. Halusimme luoda kuvan siitä, millaista ja millä eri tavoin toimitettuna lähiruokaa pystytään tarjoamaan matkailualueella. Haastattelussa olivat mukana  ruokapalveluiden tuottajat ja matkailualan yrittäjät sekä lähiruoan tarjontaan vaikuttavat toimijat Pyhä-Luoston matkailualueella, Rovaniemellä, Kemijärvellä ja Sallassa.