Siirry pääsisältöön

VarmaKryo (pankkien hallinta)

VarmaKryo (pankkien hallinta)

1) Tausta ja tavoitteet
Tällä hetkellä osa kryosäilytettyjen kasviaineistojen tiedoista on talletettu useisiin eri Excel-taulukoihin, osa tiedoista on kokonaan tallentamatta sähköiseen muotoon eli ne ovat vielä paperilomakkeilla kansioissa. Tieto on hajallaan useassa eri paikassa ja usealla eri paikkakunnalla joten tiedon hallinnointi on hankalaa.
Tavoitteena on parantaa kryopankin hallinnointia ja turvata kryosäilytykseen talletettujen aineistojen tietojen säilyminen geenipankkitoiminnan edellyttämällä tavalla. Projektissa luodaan LIMS -järjestelmään tietokanta jonka avulla kryotankkien kasviaineistoja hallinnoidaan.

2) Toteutus
Työ etenee vaiheittain projektikokousten ja itsenäisen työskentelyn kautta. Projketikokouksissä tarkastellaan LIMS tietokannan kenttien ja kryosäilytettyjen aineistojen tietojen vastaavuuksia ja yhteensopivuutta. Ensimmäisessä vaiheessa päätetään aineistojen nimitietojen ja näytekohtaisten perustietojen tallennusmuodot ja rajaus. Näiden toimivuutta testataan testiversioissa.
Tietojen siirtoa varten kaikki kryosäilytettyjen kasviaineistojen tiedot pitää käydä läpi, tarkistaa ja kirjata omiksi lähetekohtaisiksi tiedostoikseen joista siirto tietokantaan voidaan tehdä. Aineistojen perustietojen lisäksi pitää käydä läpi näytteiden alkuperään ja pakastustapaan sekä sulatukseen ja elvytykseen liittyviä tietoja ja mietitään niiden talletustapa. Tietojen siirto Varmakryon tuotantoversioon tehdään vaiheittain sitä mukaan kun tiedot saadaan siirrettävään muotoon. Tietokannan luomisessa hyödynnetään Lukessa kehitettyä Varma-tietokantaa ja siinä olevia toimintoja.

3) Tuotokset
VarmaKryo-testiversio
VarmaKryo -tuotantoversio (=Lims pohjainen tietokanta kryosäilytettyjen kasviaineistojen hallinnointiin).
Käyttöohje
Järjestelmän dokumentit ja kuvaukset
Projektin loppuraportti


4) Vaikuttavuus ja käytäntöön vienti
Projekti liittyy kiinteästi kansallisen kasvigeenivaraohjelman tavoitteiden toteuttamiseen. Tietokanta parantaa kryopankin hallinnointia ja raportointia. Se edesauttaa myös kryosäilytystyön suunnittelua ja toteutusta ja mahdollistaa tasavertaisen tiedonsaannin usealle eri paikkakunnalle sijoittuvien tutkijoiden ja teknisten kesken. Tietokannan avulla turvataan kryosäilytykseen talletettujen kasviaineistojen ja niihin liittyvien tietojen säilyminen hyvän geenipankkitoiminnan edellyttämällä tavalla. Tietokanta otetaan käyttöön Lukessa ja sitä käyttävät Luken kasvigeenivaratyötä tekevät tutkijat ja tekniset.

5) Asiakkaat
MMM