Torjuntamenetelmien kehittäminen tyrnin uusille tuholaisille tyrnikärpäselle ja viherluteelle

Tyrnikärpäslude

Alkamispäivä

01.05.2016

Päättymispäivä

31.12.2017

Tiivistelmä

Tyrniä on voinut näihin päiviin asti mainostaa tuholaisvapaana viljelykasvina eikä sen viljelyssä ei ole tarvinnut vaivata päätään tuholaisten aiheuttamilla sadonmenetyksillä. Kasvukausi 2015 toi kuitenkin mukanaan kaksi merkittävää kasvituholaista: tyrnikärpäsen (Rhagoletis batava) ja luteet.

Tutkimuksen tavoitteena on reagoida nopeasti tyrninviljelyn uuteen kasvinsuojelulliseen ongelmaan ja jakaa tietoa jo tutkimuksen käynnissä ollessa viljelijöille ja kotipuutarhureille. Tutkimuksessa kartoitetaan varteenotettavat torjuntakeinot ja testataan niitä koepaikoilla kahtena kasvukautena. Tavoitteena on löytää torjuntakeinot sekä kotipuutarhurien että ammattiviljelijöiden mittakaavaan. Tutkimuksen onnistumisella on merkittävä vaikutus tyrninviljelyn säilymiseen Suomessa.

Tyrnikärpästä ei ole ennen tätä kasvukautta havaittu Suomessa. Se on todennäköisesti lentänyt Ruotsin rannikolta Ahvenanmaan kautta Suomeen. Tyrnikärpänen on uusi tuholainen koko Euroopassa. Kärpänen munii kypsymässä oleviin marjoihin. Kuoriuduttuaan toukka syö marjan hedelmälihan ja pudottautuu kypsyneistä marjoista pensaan juurelle talvehtimaan. Marjoista jää jäljelle pensaissa roikkuvat kuoret. Toukka koteloituu muutaman sentin syvyyteen ja kuoriutuu jälleen seuraavana kesänä munimaan kypsyviin marjoihin. Sadon menetys voi jo parin vuoden jälkeen pensaisiin ilmestymisestä olla 100 %.
Luteet eivät yleensä ole merkittävä ongelma marjakasveilla, vaan aiheuttavat vain paikallisia imentävioituksia. Tyrnillä on kuitenkin törmätty muutamana viime vuonna yksittäisillä viljelmillä mittaviin oletettavasti luteiden tekemiin vioituksiin. Kesällä 2015 havaintoja eri puolilta Suomea on tullut jo merkittävästi, myös ammattiviljelmiltä. Tuhon huomaa sadonkorjuun aikaan marjojen pinnoille muodostuneista tummanruskeista laikuista ja ennen aikojaan ruskettuneista lehdistä. Pahemmin vaurioituneissa marjoissa on kulmikkaita sisään painuneita tummia laikkuja ja marja kuivaa rusinaksi. Aivan varmaa ei ole, että vioitukset ovat luteiden tekemiä, vaan sienitaudin esiintymismahdollisuus on myös tutkittava.