Siirry pääsisältöön

Peltomaiden torjunta-ainejäämät pohjoisessa ilmastossa

PesResValse

Tausta

Valtakunnallinen peltomaiden kemiallisen tilan seurantatutkimus (Valse) on pitkäaikaisin ja alueellisesti laajin viljelymaiden tilaa koskeva seurantatutkimus Suomessa. Näytteenotto on tähän mennessä toteutettu viisi kertaa (1974, 1987, 1998, 2009 ja 2018) koko Suomen kattavassa näytealaverkossa. Aarin kokoisilta näytealoilta on otettu kokoomanäyte pintamaasta (0-15 cm) ja näytteestä määritetty viljavuusmuuttujat sekä hivenravinne- ja raskasmetallipitoisuudet. Tuorein seurantakierros on tehty 2018 (Valse V; 2018-2020; rahoitus MMM ja Luke). Sen painopisteinä ovat mm. maaperän hiilipitoisuuden ja -varaston muutokset ja niiden arviointia koskevat menetelmälliset seikat. Valse V-tutkimuksen yhteydessä tutkimus laajeni koskemaan maaperän biodiversiteettiä (Biovalse).

Suomen peltomaiden tilaa koskevassa tietämyksessä on merkittävä tietoaukko kasvinsuojeluaineiden jäämien kohdalla. PesResValse -tutkimuksessa Valse V -tutkimuksen aikana otetuista näytteistä analysoidaan yli 200 eri kasvinsuojeluainetta (pestisidi) tai niiden jäämää. Tutkimus tuottaa ensimmäisen koko Suomen kattavan aineiston pestisidien esiintymisestä peltomaissa. Tarkastelemalla tuloksia yhdessä aiempien tutkimuksen tulosten kanssa on mahdollista myös arvioida jäämien merkitystä peltomaan mikrobi-/eliöyhteisöjen rakenteelle ja toiminnalle.

Tutkimuskysymykset

1) Löytyykö suomalaisista peltomaista pestisidijäämiä?

2) Miten pellon sijainti, maatyyppi, satokasvi ja viljelytapa vaikuttavat jäämien esiintymiseen?

3) Onko pestisidijäämien ja maaperäeliödiversiteetin välillä yhteys?

Projekti koostuu neljästä työpaketista:

TP1 Hallinto ja viestintä

TP2 Pestisidijäämien analysointi: Valse V -projektin aikana otetuista ja pakastetuista näytteistä valitaan kattava otos (100-150 peltoa) edustamaan koko Suomea (eri viljelykasveja ja maatyyppejä). Näytteistä analysoidaan yli 200 eri pestisidiä tai hajoamistuotetta. Lisäksi analysoidaan erikseen glyfosaatti ja AMPA sekä useita triatzoli yhdisteitä.

TP3 Synteesi aiempien projektien tulosten kanssa: Pestisidianalyyseistä saadut tulokset yhdistetään aiempien/meneillään olevien Valse V -aineistoa hyödyntävien tutkimusten kanssa yllä kuvattujen tutkimuskysymysten ratkaisemiseksi.

TP4 Riskinarviointi: Selvitetään aiheuttavatko havaitut jäämät riskiä ympäristölle (maaperän toiminta, biodiversiteetti, kulkeutuminen).