Siirry pääsisältöön

Afrikkalaisten nautapopulaatioiden geneettinen karakterisointi tehokkuuden optimoimiseksi

OPTIBOV

Eurooppalaisten ja afrikkalaisten nautarotujen genomin karakterisointi, alkuperäisrotujen suojelu ja kestävän kehityksen mukainen hyödyntäminen.

Tässä OPTIBOV-hankkeessa hyödynnetään genomiikan ja yhteiskuntatieteiden menetelmiä löytää ratkaisuja alkuperäisten nautarotujen kestävän kehityksen mukaiseen hyödyntämiseen. Tutkimus kohdistuu sekä afrikkalaisiin että eurooppalaisiin alkuperäisiin nautarotuihin ja sopeutumista tarkastellaan eurooppalais-afrikkalaisessa kontekstissa tutkimalla genomiikan menetelmin alkuperäisrotuja Pohjois-, Keski- ja Etelä-Euroopasta ja Pohjois-, Keski- ja Etelä-Afrikasta. Paikallisesti järjestetään työpajoja tutkimustulosten viemiseksi käytäntöön paikallisten toimijoiden kanssa tehtävällä yhteistyöllä.

Tutkimusyhteistyössä ovat mukana Wageningen yliopisto Alankomaista (koordnoiva organisaatio), Porto yliopisto Portugalista, Maataloustieteellinen tutkimuslaitos Pretoriasta Etelä-Afrikasta (Agricultural Research Council), Kairon yliopisto Egyptistä, Makerere yliopisto Ugandasta ja Luke.

Hankkeen lyhyt- ja pitkäaikaisena tavoitteena on ennen kaikkea tukea paikallisten nautakarjarotujen ylläpitoa ja säilyttämistä niin Euroopassa kuin Afrikassa. Hanke tuottaa tietoa paikallisten alkuperäisrotujen genomin rakenteesta ja sopeutumisesta ja siitä, miten luonnonvalinta ja keinollinen valinta ovat muokanneet alkuperäisten nautarotujen geneettistä vaihtelua. Tavoite on löytää DNA-merkkejä rotujen perimästä, jotka ovat yhteyksissä ekosysteemeihin sopeutumiseen ja tautien vastustuskykyyn ja joita yhdessä tuotantoon vaikuttavien DNA-merkkien kanssa voidaan hyödyntää perinnölliseen edistymiseen tulevaisuudessa.

Hankkeen tärkeänä tavoitteena on niin ikään koulutuksen tarjoaminen ja osaamisen kehittäminen eläingeenivarojen kestävästä hyödyntämisestä ja säilyttämisestä.