Siirry pääsisältöön

MYTin tutkijaosuus

MYT experts

TAVOITTEET

Projektissa tehdään Metsäympäristön tilan seurannassa tarvittava tutkijatyö liittyen aineistonhallintaan ja kansalliseen ja kv. yhteistyöhön. Suomi on osallistunut kansainväliseen metsien intensiiviseurantaohjelmaan vuodesta 1995.

Seuranta-alat, joista aktiivisina viisi, sijaitsevat talousmetsissä, vastaavaa seurantaa tehdään suojelluissa metsissä NECD-hankkeen puitteissa. Seurantaohjelmaan kuuluvat seuraavat mittaukset: märkälaskeuma, metsikkösadanta, maaperän, maaveden ja neulasten kemiallinen koostumus, puuston karikesato, puuston kasvu, latvuskunto, taudit ja tuholaiset, aluskasvillisuuden lajikoostumus ja -runsaus, maan kosteus ja lämpötila. Säätiedot saadaan lähimmältä IL:n asemalta. Seurantamuuttujien havainnointifrekvenssi vaihtelee jatkuvatoimisista 10 vuoden välein tehtäviin mittauksiin. Seuranta-aineisto viedään vuosittain Luken ja ICP Forests -ohjelman tietokantoihin

VAIKUTTAVUUS JA HYÖDYT

Hanke pohjautuu YK:n Euroopan talouskomission ICP Forests -seurantaohjelmaan, joka perustettiin ilmansaasteiden kaukokulkeumasopimuksen (Air Conventionm, earlier CLRTAP) vaikutusten seurantaan. Seurannan toteutuksessa sovelletaan YK-ECE:n ICP Forests –ohjelman manuaalia. Lisäksi ICP Forests mittaa useita indikaattoreita, jotka ovat Forest Europe-prosessin kestävän metsätalouden kriteerien ja indikaattoreiden listalla. Myös Arktisen neuvoston alaisen AMAPin (The Arctic Monitoring and Assessment Programme) toiminnassa hyödynnetään ICP Forests dataa. MYT-tominta on mukana eLTER-verkostossa, jolla on ESFRI status.

Seuranta-alat muodostavat tärkeän infrastruktuurin, jota voidaan hyödyntää monipuolisesti sekä metsäympäristön tilan seurannassa, empiirisessä tutkimuksessa että mallinnuksessa mm. ilmastomuutoksen metsävaikutuksiin ja metsien hiilen sidontaan liittyen. Seuranta-aineistot muodostavat tärkeän vertailu- ja tausta-aineiston mm. asiakasrahoitteiselle toiminnalle. Euroopassa ICP Forests Level II seurantakoealoja on tällä hetkellä n. 500.