Siirry pääsisältöön

Kutuharjun koeporotarhan uudet laitteet ja aineistonkeruu 01

MobiPoro 01

Poronhoitoa tukevan tutkimuksen tulee vastata entistä kattavammin ja nopeammin elinkeinon tietotarpeisiin, sillä muuttuva ilmasto ja toimintaympäristö luovat jatkuvaa uuden tiedon tarvetta. Tietoa tarvitaan erityisesti ilmastonmuutoksen vaikutuksista, jotka liittyvät kiinteästi mm. laitumiin, hoito-, ruokinta- ja jalostusmenetelmiin, porojen ravinnonsaantiin ja rehuihin sekä sairauksiin ja loisiin. Luonnonvarakeskus (edeltäjä RKTL) ja sen kotimaiset ja ulkomaiset yhteistyökumppanit ovat tehneet Paliskuntain yhdistyksen omistamalla Kutuharjun koeporotarhalla Kaamasessa aineistonkeruuta, koetoimintaa ja tutkimusta, jotka ovat liittyneet em. teemoihin. Poronhoidon toimintaympäristö sekä siihen liittyvät haasteet ja sopeutumistarpeet muuttuvat koko ajan ja siten tutkimuksella on oltava valmius tuottaa ajan tasalla olevaa tutkimustietoa elinkeinon kannalta keskeisiin kysymyksiin.

Kutuharjun koeporotarha on maailmassa ainutlaatuinen porontutkimuksen toteuttamispaikka, joka mahdollistaa monipuolisen kokeellisen tutkimuksen poroilla niin kontrolloiduissa tarhaolosuhteissa kuin myös laajemmilla luonnonlaidunalueilla. Koeporotarhan alue on kokonaisuudessaan noin 44 km2 ja siellä laiduntavan koetokan koko on noin 150-200 poroa. Koeporotokasta on kerätty jo yli 50 vuoden ajan tutkimus- ja seuranta-aineistoa, jonka avulla on tehty lukuisia tieteellisiä julkaisuja, väitöskirjoja ja opinnäytetöitä. Kokeellista tutkimusta Kutuharjussa on tehty yli 40 vuotta. Jatkossa Luken ja Paliskuntain yhdistyksen yhteisenä tavoitteena on tehostaa Kutuharjun koetarhan aineistotuotantoa ja tutkimusta palvelemaan entistä paremmin käytännön poronhoidon tietotarpeita.

Monipuolisen tutkimustoiminnan jatkumisen ja kehittämisen haasteena on Kutuharjun koetarhan vanhentunut ja osittain huonokuntoinen tutkimusinfra. Erityisesti porojen punnitus- ja näytteenottotilat, näytteiden esikäsittelytilat, ruokintakatokset ja -aitaukset sekä muut kokeiden suorittamiseen ja aineiston keruuseen tarvittavat tilat, laitteet ja välineet ovat monelta osin vanhentuneita. Teknologiset uudistukset, kuten liikuteltavat näytteenottotilat ja ruokintasysteemit sekä koeporojen tunnistus- ja seurantalaitteet mahdollistaisivat monia uusia tutkimusmahdollisuuksia.

Kutuharjun koeporotarhan kehittäminen – Tutkimustietoa tulevaisuudessakin elinkeinolle -hanke on Luken koordinoima ja yhdessä Paliskuntain yhdistyksen kanssa toteuttama hanke. Hankkeen keskeisenä tavoitteena on tehdä suunnitelma Kutuharjun koetarhan porontutkimuksen aineistotuotannon ja tutkimuksen infran kehittämiseksi niin, että se vastaa tämän päivän tutkimuksen tarpeita sekä mahdollistaa laaja-alaisen ja elinkeinoa hyödyttävän tutkimuksen tekemisen. Hankkeessa tehdään monipuolinen ja kattava infran tarvemäärittely kustannusarvioineen tutkimusinfran kehittämiseksi. Kyseinen selvitystyö toimii koeporotarhan tutkimusinfran uudistamisen esiselvityksenä. Hanke toteutetaan 01.05.2021 - 30.04.2022 välisenä aikana. Hanketta rahoittaa Lapin ELY -keskus Euroopan aluekehittämisrahastosta.