Siirry pääsisältöön

Luomua ja luonnontuotteita metsävaratietoihin

LULUme

Hankkeen tavoitteena on kasvattaa Pohjois-Karjalassa toimivien luonnontuotealan PK-yritysten liikevaihtoa sekä hyödyntämällä myynnissä ja markkinoinnissa sertifiointeja (LUOMU, FSC, PEFC) että kehittämällä metsänomistajille metsävaratietoon pohjautuvia työkaluja luonnontuotteiden tuotannon ja markkinoille tulon lisäämiseksi. Luonnontuotteiden LUOMU-sertifioinnin lisäksi tuotetaan malli, jossa sertifiointia voitaisiin hyödyntää myös rakennuspuun markkinoinnissa ja näin edelleen laajentaa luomu-brändiä ja siitä saatavaa kilpailuetua laajemmalle joukolle metsän tuotteita.

Suomen ympäristöolosuhteet ja metsätalouden harjoittamisen tavat ovat luoneet toimintaympäristön josta hyötyvät elintarviketeollisuuden lisäksi kosmetiikka-ala ja matkailupalveluita tuottavat yritykset. Suomen metsistä voidaan LUOMU-sertifioida jopa 97-99%. Sertifiointia on tehty jo 12,2 miljoonalle hehtaarille, jotka sijoittuvat pääosin Lapin, Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan maakuntiin. Vaikka Pohjois-Karjalassa toimii valtakunnallisessa mittakaavassa Suomen suurimpia luonnontuoteyrityksiä jotka suuntavat tuotteensa vientiin, ei Pohjois-Karjalan alueelle ole toteutettu metsien LUOMU-sertifiointia vaikka alueen metsistä olisi sertifioitavissa jopa 1,5miljoonaa hehtaaria. Aloite metsien sertifiointiin on tullut suoraan alueen PK-yrityksiltä. Tällä hetkellä sekä yritykset että aluetalous menettävät sertifioinnin tuoman huomattavan arvonlisän. MARSI-tilastojen mukaan Pohjois-Karjalasta kerätään miltei 90% valtakunnan sienisadosta. Tattien kohdalla osuus on vielä suurempi. LUOMU-sertifioinnin tuoma lisäarvo lopputuotetta myyvälle PK-yritykselle on tuotekohtaista, mutta Luomuliiton selvitysten mukaan se voi vaihdella jopa 30 prosentista sataan. Tämän lisäksi LUOMUn suosio vientimarkkinoilla Keski- ja Etelä-Euroopassa on kasvussa. LUOMU-sertifioinnin lisäksi hankkeessa tarkastellaan jo voimassa olevien FSC- ja PEFC sertifikaattien hyödyntämistä luonnontuotteiden markkinoinnissa ja näin luoda kilpailuetua alueen PK-yrityksille, joiden tuotteet tuotetaan luonnonmukaisesti ja turvallisten sekä kestävän metsätalouden normiston mukaisesti. LUOMU-sertifioinnista voi olla selkeä taloudellinen hyöty myös puutuoteteollisuudelle, sillä jo nyt LUOMU-sertifiointia käytetään mm. joulu- ja koristepuiden tuotannossa.

Hankkeessa parannetaan myös valtakunnallisesti luonnontuotealan yleistä toimintaympäristöä tuottamalla luonnontuotteiden tuotannon ja myynnin virtuaalisia ja mobiileja työkaluja jotka hyödyntävät metsävaratietoa. Palvelu tuotetaan Metsään.fi-, tai vastaavan, sivuston kautta. Toimenpiteellä pyritään ohjaamaan metsänomistajia myymään ja aktiivisesti tuottamaan markkinoilla tarvittavia raaka-aineita. Tämä on tärkeää, sillä raaka-aineiden saatavuus on merkittävin luonnontuotealan yritystoiminnan laajentamisen ja kansainvälistymisen haasteista. Yksi syy tähän on että resurssin omistajat eli metsänomistajat eivät ole sitoutuneet tuotantoon tai tietoisia metsiensä tuotantomahdollisuuksista. Uusilla työkaluilla pyritään kasvattamaan tuotantoa ja markkinoille tuloa ja näin luomaan uutta tulovirtaa erityisesti metsänomistajille keskittymällä jokamiehen-oikeuksien ulkopuolella oleviin tuotteisiin, joista Pohjois-Karjalassa tärkeitä ovat ainakin koivunmahla, erikoissienet (Pakuri, Reishi), kuusenkerkät sekä lääkepihka.

Hankkeen maakunnallisesti merkittävimpänä tuloksena on Pohjois-Karjalan metsien LUOMU-sertifiointi. Sen vaikutukset aluetalouteen tulevat PK-yritysten kautta, jotka saavat sertifioinnin myötä lopputuotteisiinsa lisäarvoa ja kilpailuetua muiden tuottajien tuotteisiin verrattuna. Pohjois-Karjalan merkittävimmät luonnontuotealan yritykset suuntaavat tuotteensa valtaosin vientiin.

Valtakunnallisesti merkittävinä tuloksina ja metsäbiotaloutta edistävinä tuotoksina ovat 1. Metsävaroihin pohjautuvat työkalut joilla pyritään turvaamaan alan yritysten raaka-aineen saatavuus ja lisäämään metsänomistajien ja yritysten välistä kaupankäyntiä, 2. Selvitys ja esitys toimintamallista FSC- ja PEFC-sertifiointia luonnontuotteiden myynnissä ja markkinoinnissa 3. Selvitys ja toimintamalliesitys LUOMU-rakennus/tukkipuun tuotannon edellytyksistä.

Hanke toteutetaan Luonnonvarakeskuksen ja Suomen metsäkeskuksen yhteishankkeena ja sen toteutusaika on 1.3.2018-31.8.2021. Hanketta rahoittaa Euroopan aluekehitysrahasto ja tuen on myöntänyt Pohjois-Karjalan maakuntaliitto. Hankkeen tavoitteet tukevat Kestävää kasvua ja työtä -ohjelman toimintalinjaa ”Uuden tiedon ja osaamisen tuottaminen ja hyödyntäminen”.

Hankkeen nettokustannukset ovat 485 113 euroa, josta EAKR:n ja valtion rahoitus 70 prosenttia.