Siirry pääsisältöön

Ikivihreä vallankumous maanpeitekasvein: hiilensidontaan parhailla viljelykäytännöillä

IKIVIHREÄ

Maanpeitekasvien viljelyn merkittävä laajentaminen on keskeinen keino tukea suoraan ja käytännönläheisesti maaperän hiilensidontaa, kompensoida yksivuotisten viljelykasvien viljelystä aiheutuvaa hiilen menetystä ja siten varmistaa hiilen nykyistä tehokkaampi varastointi suomalaiseen peltomaahan. Maanpeitekasvien käyttö on vasta lähtökuopissaan. Piilevien mahdollisuuksien lunastaminen tulee vaatimaan merkittävää käytännönläheistä, mutta vahvasti tutkittuun tietoon perustuvaa tukea ja panostusta. Tietoa puuttuu tai se on hajanaista muun muassa maanpeitekasvien eri vaihtoehtojen parhaista yhdistelmistä, niiden sisällyttämisestä osaksi satokasvien viljelyä sekä keinoista hallita riskit kuten aluskasvien mahdollinen toiminta siltana kasvintuhoojille. Monista potentiaalisista hyödyistä huolimatta maanpeitekasvit ovat monipuolisuutensa, monivaikutteisuutensa ja vahvan kontekstiriippuvuutensa vuoksi osoittautuneet haasteellisiksi. Luken viljelijäkysely sekä viljelijöiden kokeilut osoittavat muutosvalmiutta ja -hakuisuutta, mutta muutoksen realisoituminen edellyttää vahvoja, mahdollisimman vuorovaikutteisia ja tuotantotilanteisiin räätälöityjä kannustin- ja tukitoimia. Osa viljelijöistä tarvitsee myös motivointia. Nämä kaikki ovat IKIVIHREÄ-hankkeen keskeisiä tavoitteita uuden kokemus- ja tilatutkimuspohjaisen tiedon ja ymmärryksen tuottamisen ohella. Laajoihin tausta-aineistoihin perustuen räätälöimme tuotantotilannekohtaisia, viljelijöiden päätöksen tekoa tukevia maanpeitekasvien viljelyohjeistuksia sekä järjestelmiä parhaiden käytäntöjen tunnistamiseksi ja käyttöönottamiseksi. Näin kannustamme ja tuemme viljelijöitä, jotta maanpeitekasvien monimuotoinen, alihyödynnetty potentiaali valjastettaisiin laajaan käyttöön.

Hanke on osa maa- ja metsätalousministeriön keväällä 2020 käynnistämää maankäyttösektorin Hiilestä kiinni -ilmastotoimenpidekokonaisuutta, jolla pyritään vähentämään maa- ja metsätalouden ja muun maankäytön kasvihuonekaasupäästöjä ja vahvistamaan hiilinieluja ja varastoja.

Ikivihreä pellonpiennartilaisuudet 2023

Miten maanpeitekasvit lähtevät kasvuun pääkasvin sadonkorjuun jälkeen?

Hiilestä kiinni -hanke IKIVIHREÄ vallankumous maanpeitekasvein: hiilensidontaan parhailla viljelykäytännöillä järjestää loppukesästä kaksi pellonpiennartilaisuutta, joissa päästään tutustumaan erilaisiin ratkaisuihin maanpeitekasvien käytössä ja ennen kaikkea, miten maanpeitekasvit ovat lähteneet kasvuun sadonkorjuun jälkeen.

Tilaisuudet ovat avoimia kaikille eivätkä vaadi ennakkoilmoittautumisia. Tiedot pellonpiennarpäivistä päivittyvät tänne: https://proagria.fi/ikivihrea.

  • Björkbackan tila, Tony Hyden, Loviisa
    • 17.8.2023 klo 1014

OHJELMA

10:00 Kokoontuminen Lounasravintola Fellman (Johtajantie 12, Loviisa), ja kahvi- ja virvoketarjoilu
10:15 IKIVIHREÄ-hanke maanpeitekasveista, Sari Peltonen ProAgria
10:30 Alustavia tuloksia maanpeitekasveista tilakokeissa, Hannu Känkänen Luke
11:00 Miten viljely järjestetään aluskasvien kanssa käytännössä, Tony Hyden Björkbackan tila
11:30 Kasvukausikatsaus ja viljelykokeiden painopisteet tänä päivänä, Anders Wiksten, NSL koetoiminta
11:45 Maan kasvukunto, Anne Antman BSAG
12:00 Keskustelua ja kysymyksiä
12:30 Siirtyminen omilla kyydeillä Björkbackan tilan viljelemälle pellolle (noin 2 km), jossa alsikeapila-aluskasvikokeiden esittely syysvehnässä, havaintoja aluskasvien kasvuun lähdöstä ja maan rakenteesta lapiotestillä.
14:00 Tilaisuus päättyy                 
-> LUE LISÄÄ TILAISUUDESTA

  • Tyynelän tila, Juuso Joona, Joutseno
    • ajankohta vko 37 (11.9. alkava viikko) klo 10–13
    • esillä kaura-hernekasvusto, jonka alla raiheinä sekä muita monilajisia ratkaisuja kuten kevätvilja, jonka alla Juuson Juurivoimaseos
    • tapahtuman yhteydessä otetaan myös lieronäytteitä sekä kerrotaan tilatutkimustoiminnasta
    • tilaisuudessa mukana myös SoilDiverAgro-hanke sekä Carbon Action
      -> 
      LUE LISÄÄ TILAISUUDESTA

Lisää uutisia ja blogeja ajankohtaista-välilehdellä