Nahistuneita porkkanoita. Löllö paprika. Nuukahtanut selleri. Täydelliset raaka-aineet kasvissosekeittoon tai kasvislasagneen, mutta se jää nyt tekemättä. Huono omatunto soimaten heivaan kasvikset biojäteastiaan.

Biojätteeseen.

Tuon muutaman sekunnin aikana porkkana ja paprika muuttavat olomuotoaan. Ne muuttuvat ruuasta jätteeksi. Jääkaapissa nahistunut porkkana on ruokaa, biojäteastiassa se on jätettä. Ravinnosta ja nautinnon lähteessä tulee muutamassa sekunnissa haiseva ja inhottava jäte.

Vai onko ruoka biojäteastiaan jouduttuaan sittenkään jätettä?

Mitä ruualle tapahtuu sen jälkeen kun olen vienyt sen taloyhtiön biojäteastiaan ja se on kipattu muiden biojätteiden kanssa roska-auton lavalle?

Pääkaupunkiseudulla kerätty biojäte kuljetetaan Ämmässuolle Espooseen. Biojätteen käsittelylaitoksessa jäte pilkotaan ensin pienemmäksi. Tämän jälkeen koneet seulovat hienojakoisen jätteen biokaasulaitokseen ja karkeajakoisen biojätteen kompostointiin. Hienojakoinen jäte mädätetään biokaasuksi, joka on uusiutuvaa energiaa, sähköä ja lämpöä. Jäljelle jäävä ravinteikas mädätysjäännös eli mädäte päätyy kompostointiin, jolloin siitä saadaan talteen arvokkaat ravinteet ja humus. Valmis komposti käytetään mullan raaka-aineena tai sellaisenaan maanparannukseen.

Hetkinen, en siis tuotakaan jätettä vaan bioenergiaa, sähköä ja lämpöä sekä multaa uudeksi kasvualustaksi. Ruoka on ensisijaisesti syömistä varten, omaa energiankulutusta varten, mutta jos jotain jää syömättä, saadaan biojätteestä energiaa ja multaa. Mutta vain siinä tapauksessa, että ruokajäte päätyy biojäteastiaan.

Kiitos kun lajittelet!

Leena Mikkonen-Young
Kirjoittaja on Ryhmäpäällikkö Helsingin seudun ympäristöpalvelu-kuntayhtymä HSY:ssä.

Blogien ja reseptien kirjoittajat ovat Luken yhteistyökumppaneita, ja tekstit edustavat heidän näkemystään.