Artikkelit Ilmasto, Ympäristö

Bisnesmiehille ilmastonmuutos ei ole uhka, vaan miljoonien ellei peräti miljardien arvoinen tilaisuus

Mitä sinä ajattelet, kun ajattelet ilmastonmuutosta? Jos olet kuin minä, ajattelet varmasti kaikkea sitä, mitä isät, äidit, tutkijat, poliitikot ja muut vastuuntuntoiset ihmiset siitä ajattelevat. Ajattelet edessä olevia aikoja. Onko tulossa vaarallisia hellejaksoja? Entä pitkiä kuivuuden aikoja? Nouseeko merenpinta ennustetusti? Miten tämä vaikuttaa ruoantuotantoon? Syntyykö uusi epidemioita? Miten suuri uhka on ilmastopakolaisuus? Mitä tämä kaikki merkitsee lapsillemme?

On kuitenkin olemassa joukko ihmisiä, jotka eivät mieti tällaisia. Enkä tarkoita nyt ilmastoskeptikoita tai ilmastodenialisteja. Tarkoittamiani ihmisiä ei kiinnosta keskustelu ilmastonmuutoksen syistä ja todellisuudesta tai siitä, miten se voitaisiin pysäyttää. Päinvastoin, mitä vähemmän tulevaisuudessa on lunta tai mitä enemmän kuivuudesta kärsitään, sitä onnellisempia he ovat. Tarkoitan bisnesmiehiä, joille ilmastonmuutos ei ole uhka, vaan miljoonien, ellei peräti miljardien arvoinen tilaisuus.

Saadaksemme paremman kuvan siitä, miten monimutkaisella tavalla ilmaston muuttuminen ja bisnesintressit voivat yhdistyä, katsokaamme Grönlantiin. Grönlannilla on ollut vuodesta 2009 lähtien poliittinen autonomia, mutta se on edelleen osa Tanskaa. Grönlannissa on voimakkaita poliittisia intohimoja riuhtautua irti emomaastaan lopullisesti, mutta tavoitteen tiellä on yksi ongelma: miten Grönlanti pärjäisi taloudellisesti? Vastaus näyttää paljastuvan sulavan jääpeitteen alta.

Grönlannin maaperässä on paljon öljy- ja mineraalivaroja, etenkin niin sanottuja harvinaisia metalleja. Monet grönlantilaiset toivovat maan saavan kaivosten avaamisesta riittävän vääntövoiman, jolla se voisi irtautua Tanskasta. Ajatuksella on paljon poliittista kannatusta, ja kaivosyhtiöt ovat jo liikkeellä. Jos nämä hankkeet toteutuvat, on varmaa, että voittaja ei ole Grönlannin luonto.

Toisaalla taas parhaaksi bisnesmahdollisuudeksi on nousemassa kuivuus. Australiassa ja osassa Yhdysvaltoja vesioikeuksia voidaan myydä kuin mitä tahansa omaisuutta. Sijoittajat ja hedge-rahastot ovat ostaneet jo vuosien ajan vesioikeuksia yksityisiltä ihmisiltä ja yhteisöiltä. Bisnes syntyy, kun kuivuus koettelee. Tällöin veden hinta nousee, ja sijoittajat alkavat myydä vettä kaupungeille. Epätoivoiset kaupungit ovat valmiita maksamaan vedestä ylihintaa, sillä ilman vettä kaupungissa ei voi elää. Australiassa järjestelmä on hieman toisenlainen, mutta perustuu yhtä lailla kuivuuden aiheuttamaan arvonnousuun.

Australiassa on liikkeellä myös toisenlaisia sijoittajia. He ostavat viljelymaata, joka sijaitsee kaukana rannikkoalueilta. Jos meren pinta nousee ennustetusti, viljelyala rannikolla kutistuu. Sijoittajat iskevät tähän väliin ja myyvät tai vuokraavat omia viljelysmaitaan hyvällä hinnalla.

Konkreettisemmista esimerkeistä kannattaa mainita yksi, jossa yhdistyvät Israelin aavikoiden kuivuus ja lumi. Israelilainen Israel Desalination Enterprises -yhtiö havaitsi muutama vuosi sitten, että yrityksen pyrkimykset poistaa suolaa merivedestä oli johtanut sivutuotteeseen: uudenlaiseen lumetuskoneeseen. Kone kykenee tuottamaan vedestä valtavia määriä lunta missä tahansa lämpötilassa, ja lumen päälle ruiskutettava keinolumikerros estää sen sulamista.

Tämä vähintään miljoonan arvoinen lumetuskone on nyt kuuminta hottia Alppien hiihtokeskuksissa, joilta lumettomuus on uhannut viedä elinkeinon. Ainakin puolet Itävallan hiihtokeskuksista on jo hankkinut laitteen, minkä seurauksena hiihtokeskusten vedenkulutus on kasvanut valtavasti. Alppien lumetuskoneet käyttävät jo nyt yhtä paljon vettä kuin koko Wienin kaupunki, ja lumetuskoneen markkinat ovat edelleen kasvussa.

Jos olet siis huolestunut ilmastonmuutoksesta, kannattaa pitää mielessä, että kaikki eivät ole. Ilmastonmuutos ei huoleta niitä, joilla on varaa suojautua sen vaikutuksilta ja jotka hyötyvät siitä taloudellisesti. Nämä huolettomat ovat merkittäviä taloudellisia vallankäyttäjiä. Bangladeshista katsoen tilanne alkaa varmasti näyttää huolestuttavalta.