Artikkelit Puutarha

Teksti: Marjatta Sihvonen

NaturVention Oy:n  teknologiajohtaja Niko Järvisen mukaan osaamisen kehittäminen on jätetty suomalaisissa puutarhayrityksissä liian vähälle huomiolle.

: ”Ei ole tarkoitus tuottaa steriiliä, vaan luonnollista ilmaa”, sanoo älykkäitä viherseiniä valmistavan NaturVentionin teknologiajohtaja Niko Järvinen. Kuva: Veikko Somerpuro
”Ei ole tarkoitus tuottaa steriiliä, vaan luonnollista ilmaa”, sanoo älykkäitä viherseiniä valmistavan NaturVentionin teknologiajohtaja Niko Järvinen. Kuva: Veikko Somerpuro

Tämä kävi ilmi, kun älykkäitä viherseiniä valmistava yritys ei onnistunut löytämään Suomesta tarpeisiinsa soveltuvaa viherkasvien tuottajaa.

Jyväskyläläinen NaturVention ei ole tyypillinen puutarhayritys. Yhtiössä kootaan eläviä kasveja ja keinoälyä yhdistämällä viherseiniä, jotka puhdistavat sisäilmaa.

Yrityksellä on asiakkaita kotimaassa ja ulkomailla, vastikään Ruotsiin toimitettiin rekkalastillinen eläviä seiniä.

”Viherseinät kasvavat kehittämässämme kasvualustassa, jossa juuriston mikrobit hajottavat ilman epäpuhtauksia kasveille sopiviksi ravinteiksi”, Järvinen kertoo.

Seinien viherkasvit tuodaan Saksasta, koska Suomesta sopivaa tuottajaa ei löytynyt. Järvinen kannustaakin suomalaisia puutarhoja etsimään rohkeasti uusia vaihtoehtoja toimintansa kehittämiseksi.

”Viherkasvien kasvattajat tuottavat suuria eriä lähinnä juhlapäiviksi. Meille sopivaa laatua, määrää ja ympärivuotista tuotantoa ei löytynyt eikä myöskään halukkuutta lähteä uuteen.”

”Led-valojen ympärille on syntynyt uusia, kiinnostavia yrityksiä, mutta muuten osaamisen kehittäminen on liian vähäistä etenkin kasvihuoneissa”, Järvinen ihmettelee.

Alusta asti oli selvää, että NaturVentionin ilmanpuhdistus perustuu kasveihin eikä pelkkään suodatinteknologiaan.

”Ei ole tarkoitus tuottaa steriiliä, vaan luonnollista ilmaa. Tämä puhdistus on biologisesti mukautuvaa.”

Järvinen kertoo, että keinoäly tarkkailee jatkuvasti olosuhteita, kosteuttaa ilmaa ja säätää seinän hajottamaan haitallisia yhdisteitä, kuten huonekalujen tekstiileissä käytettyjä tai homeiden tuottamia myrkkyjä.

Kookas viherseinä on tärkeä osa sisustusta, joten myös kasvien valintaan kiinnitetään huomiota.

”Käytämme 4–5 lajia, joiden on oltava pitkäikäisiä ja kauniisti ikääntyviä, sillä annamme seinille ikuisen takuun. Käytössämme ovat esimerkiksi pesäraunioinen, herttaköynnösvehka ja aasinkorva”, Järvinen esittelee.

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuuden Tiede-sivulla 4.4.2016.

Katso myös