Artikkelit Metsä, Ympäristö

Teksti: Sinikka Jortikka, Luke

Biopohjaista puunsuoja-ainetta kehittään Tekesin rahoittamassa Nanoteknisesti biosuojattu kestopuu -projektissa. Projekti on alkanut tämän vuoden alussa ja päättyy 31.5.2017.

Projektin koordinaattorina toimii Itä-Suomen yliopisto ja partnereina ovat Oulun yliopisto ja Luonnonvarakeskus (Luke). Lisäksi mukana on yrityksiä, joilla on mahdollisuus hyödyntää tutkimuksen kehitystyötä.

Tutkimusorganisaatioiden vastuualueet

  • Luonnonvarakeskus vastaa tanniinien erottamisesta puunkuoresta kuumavesiuutolla ja puunsuoja-aineiden testauksesta.
  • Itä-Suomen yliopisto vastaa pyrolyysinesteiden valmistuksesta, puunsuoja-aineen kehittämisestä nanosellusta ja tanniinista, puukappaleiden koekäsittelyistä sekä kemikaalien muokkauksesta ja analytiikasta.
  • Oulun yliopiston vastuualuetta on nanoselluloosien valmistus ja tanniinien kytkentä nanoselluihin.

Projektin tausta-aineistot

Projektin tausta-aineistona toimii 2009–2011 Tekesin rahoittama Tulevaisuuden biojalostamo – Futuro Biorefinery (FuBio) -ohjelman hanke: Biochemicals for protection of goods and health; Polyphenols and tannins. Hankkeessa Itä-Suomen ja Oulun yliopistot sekä Luonnonvarakeskus (Metla) tutkivat tanniinien ja stilbeenien kykyä estää laho- ja homesienien sekä bakteerien kasvua.

Luonnonvarakeskus käyttää vastuualueelleen kuuluvissa tehtävissä myös  muun muassa aiemmin kehitettyä lahontestausmenetelmää ja hyödyntää kuumavesiuuttoon liittyvää kehitystyötä. Luken tutkija Petri Kilpeläinen kehitti väitöstyössä ympäristöystävällisen menetelmän ksylaanin uuttamiseksi koivusta. Menetelmänä käytettiin kuumavesiuuttoa.

Yläreunan kuva: Puunsuoja-aineiden testauskentä Punkaharjulla, kuva: Martti Venäläinen, Luke

Katso myös