Artikkelit Metsä, Ympäristö

Suomalainen biotekniikan kehittäjä Kääpä BioTech testaa mikrobeja, jotka tukevat parhaiten metsäpuiden taimien kasvua. Tavoitteena on tuoda juuristosienillä ympättyjä taimia kaikkien metsänomistajien ulottuville.

Kääpä BioTech Oy:n toimitusjohtaja Eric Puro kertoo, että Luonnonvarakeskuksen (Luke) Taina Pennanen on löytänyt luonnontaimista uudenlaisia sienikantoja.

Yhtiö testaa nyt mikrobeja, jotka avittaisivat kuusen taimet mahdollisimman hyvään kasvuun. Puro kertoo, että juurisienet eli mykorritsat on tunnettu kauan, mutta nyt Luken tutkimuksissa on havaittu, että osa sienistä on erityisen hyödyllisiä puiden kasvulle.

Hakkuussa maan juurisienilajisto muuttuu ja osa taimille hyödyllisistä sienistä voi hävitä, ellei uutta taimikkoa istuteta nopeasti. Merkittävä tieto on myös se, että vanhoilla puilla mikrobien ja sienten lajisto eli mikrobiomi on hieman erilainen, mitä taimi tarvitsee.

”Näillä tiedoilla pystymme tukemaan taimien kasvua ensimmäisten vuosien ajan”, Puro kertoo.

Kääpä BioTech pyrkii saamaan kasvua edistävillä juuristosienillä ympätyt taimet kaikkien metsänomistajien ulottuville. (kuva: Erkki Oksanen)

Kääpä BioTech on kiinnostusta herättävä uuden ajan yritys, joka panostaa vahvasti biotekniikkaan ja sieniin. Parhaiten yhtiö tunnetaan pakurin kasvatuksesta osana kestävää metsänhoitoa.

”Teemme kaikkea sienistä. Haluamme tuoda tuotteita mahdollisimman monen metsänomistajan ulottuville”, Puro sanoo.

Puron mukaan sienet ovat keskeisiä metsien selviytymiselle muuttuvassa ilmastossa. Uusia lähestymistapoja alalle tarvitaan, sillä metsät muuttuvat voimakkaasti seuraavien 20 vuoden aikana.

Nyt kiinnitetään paljon huomiota puiden kykyyn sitoa hiiltä, mutta Puro ennustaa, että tulevaisuudessa metsämaan merkitys kasvaa. Mikrobitiedon avulla voidaan tehostaa metsämaan hiilensidontaa niin, että siitä tulisi jopa metsien lisätuote, kaivattu apu ilmastonmuutoksen torjuntaan.

 

Teksti: Marjatta Sihvonen
Sivun yläreunan kuva: Sannakajsa Velmala
Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 25.5.2020
Artikkeli on julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

Katso myös