Artikkelit Maatalous, Tilasto

Viljasadot ovat vielä syyskuun puolivälin jälkeen monin paikoin puimatta. Runsaiden sateiden vuoksi pellot eivät kestä puimureita. Viljan laatukin uhkaa jäädä paikoin huonoksi.

Viljasadon laatu- ja turvallisuusseuranta on tällaisena vuonna syystäkin ajankohtaista.

Luonnonvarakeskus (Luke) ja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira ovat keränneet viljanäytteitä suomalaisilta tiloilta pitkään.

”Noin 1 500 tilaa on saanut kesällä pyynnön lähettää Eviraan viljanäytteitä, joiden laadun arvioimme. Näytteitä voi lähettää aina lokakuun loppuun saakka, ” kertoo erikoistutkija Elina Sieviläinen Evirasta.

Haastava kasvukausi tekee viljan laadun seurannasta entistä tärkeämpää. (kuva: Erkki Oksanen)

Viljasta määritetään viljojen käyttölaatuun ja turvallisuuteen vaikuttavia tekijöitä. Niitä ovat hehtolitrapaino, kosteus, valkuaispitoisuus, tärkkelyspitoisuus, sakoluku ja hometoksiinien esiintyminen.

”Tämä on viljelijälle maksutonta ja hän saa laatutulokset käyttöönsä” Sieviläinen jatkaa.

Hänen mukaansa viljan laadusta ja turvallisuudesta on tärkeää saada puolueetonta tietoa.

Viljan laatu kiinnostaa monia: viljakaupan toimijoita ja alan teollisuutta. Se kiinnostaa myös tavallista kuluttajaa, joka marketin leipähyllyllä pohtii, minkälaista ruisleivän raaka-aine onkaan.

”Kuluttaja voi olla turvallisin mielin. Suomalaisen viljan laatu on hyvä, koska elintarvikkeisiin ja rehuihin käytettävän viljan laatu varmistetaan.”, Sieviläinen toteaa.

Tosin hometoksiinien pitoisuudet ovat joinakin viime vuosina hieman nousseet viljoissa erityisesti poikkeuksellisten sääolojen vuoksi.

Lokakuussa on käynnissä myös Luken toteuttama satotutkimus.

”Satotutkimuksessa mukana oleva maatila saa lokakuun alussa kirjeen ja viljelijä voi antaa tiedot Luken verkkosivuilla. Jos vastaaminen ei onnistu tai sadonkorjuukiireet jatkuvat koko lokakuun, soittaa haastattelija marraskuussa maatilalle”, kertoo yliaktuaari Anneli Partala Lukesta.

Rautaisannos tietoa satomääristä ilmestyy marraskuun lopussa, kun ennakkotulokset on laskettu. Joulukuussa saadaan arvio siitä, kuinka paljon syysviljaa ehdittiin kylvää näin vaikeana syksynä.

 

Teksti: Riitta Salo-Kauppinen

Sivun yläreunan kuva: Tapio Tuomela

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 2.10.2017.

Artikkeli on vapaasti julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

Katso myös