Artikkelit Riista

Valkohäntäpeurojen määrä on kasvanut vauhdilla.

Viime vuoden jahdin jälkeen valkohäntäpeurakanta arvioitiin noin 70 000 yksilöksi. Määrä on tuplaantunut viimeisen kymmenen vuoden aikana.

Valkohäntäpeurakanta kasvaa koko ajan. Seurantajärjestelmää tarvitaan tavoitteellista kannanhoitoa varten. (Kuva: Erkki Oksanen)
Valkohäntäpeurakanta kasvaa koko ajan. Seurantajärjestelmää tarvitaan tavoitteellista kannanhoitoa varten. (Kuva: Erkki Oksanen)

Peurakolareita sattuu vuosittain jo yli 3 000. Suuren peurakannan epäillään myös edesauttavan puutiaisen lisääntymistä ja punkin levittämien tautien esiintyvyyttä.

Luonnonvarakeskus (Luke) ja Suomen riistakeskus kehittävät yhdessä kannanseurantajärjestelmää valkohäntäpeuralle. Lukessa keskitytään kannanarviomenetelmän kehittämiseen. Työtä johtaa erikoistutkija Jyrki Pusenius.

”Valkohäntäpeuralle tarvitaan tavoitteellista kannanhoitoa, ja sen toteuttaminen vaatii kattavaa ja luotettavaa tietoa.”

Ilmaston lämpeneminen on parantanut 1930-luvulla Suomeen istutetun valkohäntäpeuran elinolosuhteita. Talviruokinnan avulla kanta säilyy hyvävoimaisena. Lisäksi valkohäntäpeuraa metsästetään vähän sen kannan kokoon ja vasatuottoon nähden.

”Peurasaalis oli viime metsästyskaudella yli 26 000 yksilöä, mutta kanta näyttää kasvavan yhä”, arvioi Pusenius.

Seuraavan kahden vuoden aikana metsästäjiltä kerätään havaintoja, kaatomääriä ja riistakameratietoja Suomen riistakeskuksen Oma riista -järjestelmässä. Kannan poistumaa arvioidaan saaliin ja petokantojen sekä kolaritietojen avulla. Lisäksi kerätään tietoja kannan koon muutoksista metsästäjiltä. Tiedot muutetaan tilastollisen populaatiomallin avulla kannan koon ja rakenteen arvioksi.

Kun meillä on toimiva seurantajärjestelmä, voidaan valkohäntäpeurakantaa hoitaa tavoitteellisesti.

”Yhteiset linjat ja toimenpiteet mietitään maanomistajien, riistatoimijoiden, metsästäjien ja liikenneturvallisuudesta vastaavien tahojen kesken. Kannan järkevä koko on kaikkien osapuolten etu”, sanoo Pusenius.

 

Teksti: Ulla Ramstadius, Luke

Sivun yläreunan kuva: Erkki Oksanen / Luke

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 9.1.2017.

Artikkeli on vapaasti julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

Katso myös