Artikkelit Maatalous, Puutarha

Pensasmustikan kausihuoneviljely osoittautui menestykseksi Luonnonvarakeskuksen (Luke) kokeissa Piikkiössä.

Tunnelissa kasvaneet vaateliaat Arto-pensasmustikat saavuttivat avomaakasvatukseen verrattuna komeamman sadon sekä paremman taudin- ja talvenkestävyyden.

”Olimme huolissamme, miten pensasmustikan talvehtiminen onnistuu tunnelissa. Ennakkoajatus oli, että käy huonosti, mutta kävikin päinvastoin”, tutkimusprofessori Saila Karhu Lukesta kertoo.

Heikko talvehtiminen rajoittaa pensasmustikan viljelyä Suomessa. Tunnelissa pensaista kasvoi kuitenkin suurempia. Syksyllä silmuista kehittyi pidemmän kasvukauden aikana enemmän kukkasia ja kukista marjoja kuin avomaan pensaissa.

Pensasmustikka tuottaa tunnelissa jopa kaksinkertaisia satoja avomaahan verrattuna. (Kuva: Saila Karhu / Luke)

Huikein ero avomaan ja tunneliviljelyn välillä oli satotasoissa. Tunnelimustikan sadon viiden vuoden keskiarvo oli 2,8-kertainen avomaan satoon verrattuna. Luken kokeiden pohjalta laskettu vuosittainen hehtaarisato avomaalla oli 5 tonnia ja tunnelissa 13,8 tonnia.

”Parhain satovuosi oli 2015, jolloin tunnelista saatiin satoa laskennalliset 28,5 tonnia hehtaarilta. Sadonlisäykset olivat todella huimia”, Karhu sanoo.

Tutkimuksessa seurattiin myös eri olosuhteissa kasvaneiden marjojen ominaisuuksia. Avomaalla ja tunnelissa kasvaneiden pensasmustikoiden vesi-, sokeri- ja happopitoisuus olivat samalla tasolla. Myöskään C-vitamiinipitoisuuksiin ei saatu mitään eroa.

Luken tilastojen mukaan pensasmustikkaa viljeltiin viime vuonna 171 tilalla. Sen kilpailija on tuontimarja, vaikka kotimaiselle pensasmustikallekin olisi Karhun mukaan ostajia.

”Olen käsittänyt, että satoa ei ole ihan niin paljon, kuin kysyntää olisi.”

Pensasmustikkaviljelmän perustaminen on iso investointi.

”Tuntuu, että jos mustikka siirtyy tunneliin, se voisi saada lentävän lähdön.”

 

Teksti: Johanna Leppänen, Luke

Sivun yläreunan kuva: Saila Karhu, Luke

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 21.8.2017.

Artikkeli on vapaasti julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

 

Katso myös