Artikkelit Ruoka

Hyönteisten laskeutumista ruokakauppoihin odottavat niin kuluttajat kuin koko hyönteistuotantoketju.

Länsimaissa on viime vuosina nähty hyönteiset merkittäväksi ja ekologisesti kestäväksi proteiinilähteeksi. Tämän minikarjan valtteja ovat lisääntymiskyky, tehokas rehunkäyttö ja pieni tilantarve.

 

Luonnonvarakeskuksen (Luke) erityisasiantuntija Susanne Heiska ohjasi hyönteisten elintarviketuotannon esiselvitystä, joka on tarkoitettu aloittavalle toimijalle. Tarkastelussa olivat kaksitäpläsirkka, kotisirkka ja jauhomadot.

Heiska taustoittaa, että elintarvikelainsäädäntö on hidastanut hyönteisalan kehitystä. Tahti muuttui, kun maa- ja metsätalousministeriö päätti syksyllä, että Suomi hyväksyy hyönteiset elintarvikkeiksi.

Päätöksen myötä Elintarviketurvallisuusvirasto Evira teki nopeasti ohjeistuksen hyönteiselintarvikkeiden turvallisuuden varmistamiseksi. Niinpä kauppojen hyllyillä pitäisi olla hyönteisiä näinä päivinä.

Ruokahyönteisten valtteja ovat lisääntymiskyky, tehokas rehunkäyttö ja pieni tilantarve. Kuvassa jauhomato. (kuva: Erkki Oksanen)

Heiskan mukaan tuottajalle tärkeää on se, että Evira erottelee lainsäädännöllisesti hyönteiset alkutuotannossa ja hyönteiset jatkojalostuksessa. Hyönteistuottajan pitää ilmoittautua Eviralle rehualan toimijaksi, vaikka tähtäisi elintarviketuottajaksi.

Tuottajan pitää myös tehdä kunnan terveystarkastajalle alkutuotantopaikkailmoitus, jos tuottaa tai myy hyönteisiä sellaisenaan tai pakastettuna. Jos paahtaa, kuivaa tai muuten jalostaa hyönteisiä, pitää tehdä myös elintarvikehuoneistoilmoitus.

Yritykset, joilla on hyönteistuotteita markkinoilla 2017, saavat jatkaa nykyluvalla myös ensi vuonna.

”Uuselintarvikelainsäädäntö muuttuu vuodenvaihteessa. Hyönteisyrittäjillä on nyt reilu vuosi lisäaikaa hakea uuden lain mukaista lupaa”, Heiska sanoo.

Tähän asti jokainen hyönteistuottaja on joutunut hakemaan uuselintarvikeluvan. Pian riittää se, että joku EU:ssa hakee ja kaikki hyötyvät.

Isot yritykset ovat jo kiinnostuneet hyönteisistä. Alkuvuonna Coca-Cola Finland yhdisti tuotteensa ja hyönteisiä makupaloiksi. Fazer julkaisi syksyllä YouTube-videon kehittämästään hyönteisleivästä, ja K-ryhmä aikoo tuoda hyönteistuotteita marraskuussa kauppoihin.

Heiska toteaa, että isot ketjut odottavat saavansa tuotteita tasaisesti ja valtakunnallisesti. Suomessa on kymmenkunta hyönteisalan yritystä. Niiden käsityövaltainen tuotanto ei vastaa kysyntää.

Esiselvitystä koordinoi Pielisen Karjalan Kehittämiskeskus Oy. Sen yritysasiantuntija Niina Huikuri uskoo hyönteisten kasvatuksen nopeasti automatisoituvan, sillä Suomessa robottityö on edullista.

Arviot ruokahyönteisten markkinoiden koosta ja kasvuvauhdista vaihtelevat suuresti.

Huikuri kertoo Arcluster Research and Marketsin viime vuonna tekemästä selvityksestä, jossa hyönteisten markkina-arvon maailmassa ennakoitiin ylittävän 1,3 miljardia euroa vuoteen 2021 mennessä.

Jo vuosi sitten valmistuneen Turun yliopiston ja Luken Hyönteiset ruokaketjussa -hankkeen kyselytutkimuksen mukaan puolet vastaajista ostaisi hyönteisruokaa, jos sitä olisi myynnissä ruokakaupoissa.

Teksti: Hannu Kaskinen

Sivun yläreunan kuva: Erkki Oksanen

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 27.11.2017

Artikkeli on vapaasti julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

Katso myös