Artikkelit Puutarha

Robert Jordasin vuonna 2002 perustama puutarha on innovatiivisuudessaan alan edelläkävijöitä Suomessa.

Uusi askel tuotekehittelyssä nähtiin viime kesänä, kun Lindkoskella, Itä-Uudellamaalla sijaitsevassa Robben Pikku Puutarhassa otettiin käyttöön täysin suljetun tilan monikerrosviljelmä.

Yhdessä suomalaisten teknologiatoimittajien kanssa toteutettu kasvihuone on jo nyt osoittautunut kannattavaksi investoinniksi.

Uusi teknologia parantaa salaattien rakennetta ja säilyvyyttä. (Kuva: Robbes Lilla Trädgård)

”Suunnitteluvaiheessa arvioimme, että optimaalisesti toteutettuna voisimme saada uuden teknologian avulla 20 prosenttia paremman sadon tietyille viljelylajikkeille. Näin on myös käynyt, ja joidenkin baby leaf -salaattien osalta kasvu on ollut jopa 40–50 prosentin luokkaa”, toimitusjohtaja Robert Jordas kertoo.

Uusi teknologia ja viljelytapa ovat parantaneet myös tuotteiden laatua entisestään.

”Salaattien säilyvyys ja rakenne on parempi ja yrttien öljypitoisuus suurempi kuin perinteisemmillä viljelytavoilla. Esimerkiksi basilika, timjami ja minttu hyötyvät merkittävästi uudesta ratkaisusta”, Jordas sanoo.

Yrttien ja salaattien kasvunopeus ja sitä kautta suurempi sato ovat monen tekijän summa. Kasvihuoneen ilmaston ja kasvien saaman veden määrän lisäksi keskeisessä asemassa on riittävä valo.

”Uudessa kasvihuoneessa kaikki kasvien tarvitsema valo tulee led-järjestelmästä, ja valojen tuottama liikalämpö johdetaan ulos pisaraverhon avulla. Näin ruukkuja on mahdollista laittaa suhteellisen pienelle pinta-alalle kerroksittain”, Robert Jordas sanoo.

”Lisäksi pystymme helposti säätämään valotusta optimaaliseksi lajikekohtaisesti.”

Aktiivisella yrittäjällä on jo uusiakin kehityssuunnitelmia.

”Tuotekehittely Fujitsun kanssa jatkuu tiiviinä, ja tavoite on lisätä viljelyalaa ja kehittää järjestelmästä entistä tehokkaampi ja ympäristöystävällisempi”, Robert Jordas sanoo.

 

 

Teksti: Mikko Salmi, Luke

Sivun yläreunan kuva: Kauppapuutarhaliitto ry

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 3.4.2017.

Artikkeli on vapaasti julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

Katso myös