Artikkelit Maatalous, Puutarha

Luonnonvarakeskuksen (Luke) verkkopalvelusta löytyvät ohjeet herneen, perunan, porkkanan, punajuuren, lantun, mukulasellerin, palsternakan ja purjon kasvinsuojeluun.

”Aiemmin tieto oli painetuissa oppaissa. Niiden päivitys oli hidasta ja kallista”, tutkija Marja Aaltonen taustoittaa.

Verkkopalvelusta löytyvät jo kasvinsuojeluoppaat kahdeksalle avomaan vihannekselle. (kuva: Marja Aaltonen / Luke)

Oppaita ei enää tarvitse lukea keittiön pöydän ääressä, vaan kasvinsuojeluongelmaan voidaan nyt etsiä ratkaisua siellä, missä työskennellään ja missä ongelma on näkösällä: pellon laidalla ja traktorin hytissä. Sivusto on suunniteltu erityisesti mobiililaitteita varten.

Aaltosen mukaan sivuston suurin hyöty on taudeista ja tuholaisista löytyvät tunnistuskuvat ja niihin liittyvät torjuntaohjeet.

Verkkosivustolla on tietoa myös viljelytekniikasta ja lajikkeista sekä taulukot lannoitteiden käytön rajoista. Sivustolla on lisäksi paljon linkityksiä muihin tietolähteisiin kuten Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesin kasvinsuojeluainerekisteriin.

Tarkoituksena on rohkaista viljelijöitä tarttumaan kasvinsuojelutoimiin omien havaintojensa perusteella. Allakan ei tule määrätä tekemistä.

”Oleellista on havaita taudit ja tuholaiset sekä torjua ne ajoissa”, Aaltonen kiteyttää.

Tavoitteena on, että havaittuun ongelmaan käytetään niin kasville kuin ympäristölle parhainta kasvinsuojelutoimenpidettä tai eri toimien, kuten kemiallisten ja biologisten vaihtoehtojen yhdistelmää.

Palvelu on suunnattu ammattiviljelijöille, mutta yhtenä kehittämisvaihtoehtona ilmoille on heitetty ajatus sivuston laajentamisesta kotipuutarhapuolelle.

Lähiajan tavoitteena palveluun on tarkoitus lisätä yhteistyökumppaneiden kanssa vielä muutama kasvi lisää – jäävuorisalaatti, sipuli ja kaalikasvit. Kehittämisehdotuksia voi jättää palvelun palautelomakkeen kautta.

Vihannesten kasvinterveysoppaat ovat saatavilla osoitteesta ipm-oppaat.luke.fi.

 

Teksti: Maarit Perkonoja, Luke

Sivun yläreunan kuva: Tapio Tuomela  / Luke

Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 6.3.2017.

Artikkeli on vapaasti julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

Katso myös