Artikkelit Maaseutu, Maatalous, Ympäristö

Teksti: Marjatta Sihvonen

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikaisen mukaan kiertotalous tarkoittaa ajattelutapojen muutosta. Kun jätehuolto on aiemmin ollut kustannus, nyt lannan hyötykäyttö ja jätevesien talteenotto avaavat mahdollisuuksia niin materiaalien kierrättämiseen kuin uuteen liiketoimintaan ja yrittämiseenkin.

Hallitus panostaa kiertotalouteen vahvasti kärkihankerahoituksella, jonka tavoitteena on kehittää Suomesta kiertotalouden ja puhtaiden teknologioiden kärkimaa. Tiilikainen pitää tavoitetta realistisena.

artikkelikuva_kimmotiilikainen-1_13808_2
Kuva: Valtioneuvoston kanslia / Sakari Piippo

– Käytännön osaamista meillä on jo. Olen hiljattain myös keskustellut yritysten kanssa Iranissa ja Kiinassa, missä erilaiset jätteiden hyödyntämiseen ja puhtaaseen energian tuotantoon liittyvät ratkaisut ovat todella haluttuja. Meillä on hyvät lähtökohdat vastata tähän kysyntään, ja myös esimerkiksi jätevesien puhdistamiseen meillä on hyviä tuotteita, Tiilikainen sanoo.

Työkaluna osaamisen viennissä on kiertotaloustiekartta, jonka laatimisen Suomi on aloittanut ensimmäisenä Euroopan maana.

Investointiavustuksen korotus viljelijöiden tueksi

Kotimaassa maatalousyrittäjät ovat kiertotalouden keskeisiä toimijoita. Rohkeutta investoida uusiin ravinnekierrätysratkaisuihin tarvitaan nyt tilanteessa, jossa tilan kannattavuus ja yrittäjätulo ovat saattaneet laskea useita vuosia peräkkäin.

Tiilikaisen mukaan synkkä taloustilanne ei kuitenkaan kerro maatalouden tilanteesta kaikkea. Halukkuutta investointeihin löytyy.

– Tiloilta on tullut ennätysmäärä investointitukihakemuksia. Tuotantokustannusten alentaminen on nyt keskeinen tehtävä maataloudessa. Tukena tilojen kehittämisessä on esimerkiksi tällä viikolla annettu valtioneuvoston asetus, jossa maatilayritysten investointiavustuksia nostetaan 5 prosenttia, Tiilikainen sanoo.

Tiilikaisen mukaan kiertotalouden kehittäjät eivät jää kärkihankekaudenkaan jälkeen tyhjän päälle.

– Tekesin ja maaseutuohjelman rahoitukset jatkuvat myös kärkihankekauden jälkeen. Eikä maailma tule materiaalitehokkuudessa valmiiksi vielä lähivuosina. Se on ala, johon niin yritysten kuin julkisen sektorinkin kannattaa panostaa myös tulevaisuudessa, ministeri Tiilikainen toteaa.

 

Yläpalkin kuva: Unsplash.com / Andre Koch

Katso myös