Millainen Suomi on 100 vuoden päästä? Millaiseen tulevaisuuteen tänään tekemämme valinnat johtavat?

 

Luonnonvarakeskus järjestää yhdessä Sitran, New Global hankkeen, Gasum Oy:n sekä AA Sakatti Mining Oy:n kanssa keskustelutapahtuman SuomiAreenalla Porissa.

Keskustelun tarkoituksena on herättää mielikuvia ja keskustelua tulevaisuudesta sekä kestävyydestä. Keskustelulla halutaan saada ihmiset ajattelemaan tämänhetkisiä valintojamme, jotta tulevaisuudesta tulee sellainen kuin haluamme.

Keskustelua Suomen tulevaisuudesta käydään kolmen mahdollisen skenaarion pohjalta: Ilmastonmuutoksesta bisnestä, Verkostojen maailma sekä Sisäänpäin kääntynyt tulevaisuus.


Suomi 100 vuoden päästä: Make sustainability great again – millaiseen tulevaisuuteen tänään tekemämme valinnat johtavat?

keskiviikkona 12.7.2017

SuomiAreena, Purje-lava

 

Keskustelemassa:
Elina Lepomäki, kansanedustaja, Kokoomus
Jukka Jokela, CEO – Project Manager, AA Sakatti Mining Oy
Sixten Korkman, Professor of practice, Aalto-yliopisto
Sara Lindeman, projektipäällikkö, Aalto New Global
Pekka Haavisto, kansanedustaja, Euroopan rauhaninstituutin puheenjohtaja, Vihreät
Mari Walls, pääjohtaja, Luonnonvarakeskus

Moderaattorina

Elina Kiiski Kataja,
Johtava ennakointiasiantuntija, Sitra

 

Tapahtuma on osa SuomiAreenan Suomi 100 vuoden päästä – keskustelusarjaa

 

Keskustelu on nähtävissä MTV Katsomossa

 

Keskustelua käydään kolmen mahdollisen skenaarion kautta:

Ilmastonmuutoksesta bisnestä

Aiempaa suurempaa valtaa käyttävät kestävään kehitykseen ratkaisuja löytäneet suuret yritykset ja kaupungit. Globaalia taloutta määrittävät teknologian kehitys ja kasvu. Uutta vaurautta synnyttäneestä ympäristöteknologiasta huolimatta ilmastonmuutos on edennyt huolestuttavasti. Eriarvoisuus on samalla kasvanut globaalisti.

Verkostojen maailma

Uudessa avoimessa maailmassa verkostot ovat korvanneet kansallisvaltiot vallankäyttäjinä. Talouskasvu on kytketty irti luonnonvaroista verkostoihin ja avoimuuteen perustuvassa globaalissa taloudessa. Ilmastonmuutokseen on onnistuttu vaikuttamaan selvästi ennen muuta siirtymällä puhtaaseen energiantuotantoon. Epätasa-arvo on samaan aikaan vähentynyt globaalisti.

Sisäänpäin kääntynyt tulevaisuus

Paikallisuuden uudelleen korostuttua kansallisvaltiot ovat vahvasti vallassa maailmassa. Talous on myös rakentunut hyvin keskusjohtoiseksi ja paikalliseksi. Ilmastonmuutosta on onnistuttu jarruttamaan vain hieman. Kansainvälisen finanssitalouden on korvannut paikallinen, fyysinen vaihdanta. Valtioiden ja maanosien välillä vallitsee selvä epätasa-arvo.