Artikkelit Maatalous, Ruoka

Antibioottien liiallinen käyttö voimistaa niille vastustuskykyisiä mikrobikantoja. Mitä tapahtuu, kun antibioottijäämät päätyvät ympäristöön? Luke paneutuu asiaan kansainvälisessä tutkimuksessa.

Tietyt antibiootit voivat jopa kaksinkertaistaa lehmänlannan metaanipäästöt. Piirros: Tiina Sileoni

Professori Tomas Roslin, Ruotsin maatalousyliopisto SLU:n hyönteisasiantuntija ja erikoistutkija, märehtijöiden mikrobeihin perehtynyt Ilma Tapio Lukesta selvittävät juuri alkaneessa tutkimuksessa, miten lypsykarjojen hoidossa käytetyt antibiootit vaikuttavat koko ekosysteemiin. Suurennuslasin alla ovat metaanin tuotanto, mikrobit ja hyönteiset.
– Vasta tällä vuosikymmenellä on ymmärretty, kuinka vahvasti ympäristön mikrobit vaikuttavat meihin. Tieto siitä, miten antibiootit vaikuttavat tähän yhteispeliin, on ilman muuta tärkeää, Roslin sanoo.
– Jos karjanlannassa on antibiooteille vastustuskykyisiä mikrobeja, ne voivat päätyä lantaa hajottavien hyönteisten ja matojen elimistöön. Vastustuskyky voi siis levitä laajalti ympäristöömme, Tapio pohtii.

Aiemmassa tutkimuksessaan tutkijat havaitsivat, että tietyt antibiootit voivat jopa kaksinkertaistaa lehmänlannan metaanipäästöt. Nyt selvitetään, miten eri antibiootit metaanituotantoa muuttavat. Ensimmäisiä tuloksia on odotettavissa jo ennen vuoden loppua.

Katso myös