Artikkelit Ruoka, Talous

Aiemmin lähinnä elintarvikkeisiin keskittyneellä tutkimusporukalla oli edessään päätös: hypätäänkö vieraammalle maaperälle, elintarvikkeista lemmikkieläinten terveysvalmisteisiin? Vastaus synnytti konkreettisen, ainutlaatuisen tuotteen, mutta myös uusia suuntaviivoja Luken Jokioisten FoodPilot-koehallin hyödyntämiselle.

Luonnonvarakeskuksen Jokioisten FoodPilot-koehallin arkipäivään kuuluu muun muassa elintarvikkeiden tuotekehitys. Kun Vetcare Oy ja Shea Beasley lähestyivät Lukea uudenlaisen haasteen kanssa, FoodPilot-koehallia opeteltiin käyttämään entistä innovatiivisemmin. Tällä kertaa kehiteltävän tuotteen kohderyhmänä olivat ihmisen sijaan bordercollie Denny ja muut herkkävatsaiset koirat.

Yhdessä Vetcaren kanssa Luonnonvarakeskus kehitti pioneerituotteen, ensimmäisen erityisesti koirille tarkoitetun terveysvaikutteisen tuotteen, joka on jo markkinoilla ja kantaa nimeä Canius®.

– Käytännössä lähdimme katsomaan, voimmeko tehdä valmisteita koirille. Luotimme siihen, että meillä on osaava ja asiantunteva henkilöstö, joka pystyy tekemään kaupallisia hapanmaitotuotteita, Luken erikoistutkija Tuomo Tupasela kertoo.

Juustosta se lähti

Vetcaren tuotekehityspäällikkö Shea Beasley on mikrobiologi. Alalla piirit ovat pieniä, joten MTT, yksi Lukea edeltäneistä organisaatioista, oli Beasleylle jo tuttu. Myös ruokapöydästä.

– MTT:n tuottama juusto oli ihan uskomattoman hyvää. Juustojen kautta myös meijeritutkimus tuli tutuksi. Kun mietimme, mistä löytäisimme laadukkaan pienmeijerin, joka pystyisi tekemään koevalmisteita, hyvät juustot tulivat mieleen, Beasley kertoo.

Luke oli puuttuva palanen.

– Meillä Vetcarella oli bakteerikannat ja ajatus, muttei teknistä osaamista. Lukella on meijeri ja meijeriteknologian osaaminen, Beasley jatkaa.

Tuotteen kohderyhmä, koirat, oli uusi haaste Vetcaren kanssa yhteistyötä tehneelle tutkijaryhmälle. Kuva: Luken arkisto.

Beasley itse on herkkävatsaisen koiran omistaja. Siihen aikaan koirille syötettiin paljon piimää, jotta niiden vatsa toimisi paremmin. Piimä oli kuitenkin samaa, jota ihmiset joivat.

– Evoluutio on sanellut, millainen mikrobisto eläimelle on muodostunut. Totta kai niissä on eroja eläinlajista riippuen, Beasley selventää.

Beasleyn ajatus oli, että hyötyä tuovien mikrobien tulisi olla eläinkohtaisia, eli koiralle tarkoitetut kannat olisivat koirista eristettyjä. Ensin tehty koirapiimä ja siitä vielä jalostunut jauhemainen Canius® vastaavat tähän tarpeeseen.

Näyttämönä FoodPilot-koehalli

Jokioisten FoodPilot-koehallia hyödynnettiin tehokkaasti ja innovatiivisesti. Sen lisäksi, että tilat ovat elintarvikeviranomaisen hyväksymät ja tuovat sitä kautta uskottavuutta tuotteelle, löytyvät koehallilta monipuoliset prosessilaitteet ja osaava henkilökunta.

Hallilla sujuivat lämpökäsittely, fermentointi, kuivaus, pakkaus ja säilyvyyskokeet. Pilottimittakaavan testaus vähensi varsinaiseen tuotantoon siirtymisen riskejä.

Luken ja Vetcaren yhteistyö alkoi vuonna 2010, kun asiakas tilasi Lukelta fermentoidun koetuotteen valmistuksen. Mitä Luke on siis käytännössä tehnyt?

– Yksi suurimmista haasteista oli muuttaa neste jauheeksi ja pidentää sen säilyvyysaikaa niin, että tuote on myös kaupallisesti elinkelpoinen, Tupasela kertoo tuotteen kehitysvaiheista.

Kyseessä oli tuotteen EU-lupaan tähtäävä tuotekehitysprojekti. Sen lisäksi tehtiin tehotutkimuksia. Luke vastaa myös erilaisten tuoteaihioiden säilyvyyskokeista, joista osa on vieläkin käynnissä. Lisäksi Lukessa kehitettiin bakteerien tunnistusmenetelmiä.

Luken työssä yhdistyivät ravitsemustiede sekä elintarvikekemia, -mikrobiologia ja -teknologiat.

Lemmikkieläimille suunnattujen tuotteiden ja palveluiden markkinat ovat kasvussa. Canius® on ollut markkinoilla vuodesta 2017 lähtien, ja se on myynnissä myös Suomen ulkopuolella. Tuote on saanut Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto EFSA:n hyväksynnän. Luvan saannissa ja kansainvälistymisessä auttoi Luken ymmärrys siitä, mitä tuotteen hyväksyntä vaatii. Kansainvälisesti tunnustettu tutkimusorganisaatio toi tuotteelle myös uskottavuutta.

Tutkimustyön ja tekniikan osaajien lisäksi kehitystyössä tarvitaan Luken muita asiantuntijoita: apua ja tukea on saatu muun muassa sopimusasioissa, projektityössä, laskutuksissa ja raportoinnissa.

Beasley kehuu Luken palveluasennetta. Joustavuus ja tiivis yhteydenpito nousevat esiin.

– Aina kun näytti vähääkään siltä, että jokin ei mene niin kuin ajateltu, Lukesta oltiin heti yhteydessä Kun haaste oli ylitetty, kuittaus tuli myös saman tien.

Yksi suurimmista haasteista oli muuttaa neste jauheeksi ja pidentää sen säilyvyysaikaa. kertoo Tuomo Tupasela. Kuva: Eetu Ahanen.

Kokeilu kannatti

Halu kokeilla ja kehittyä on erityisesti tuotekehittelyssä olennaista. Kokeiluun sisältyy aina riski epäonnistumisesta. Riskinotto kuitenkin kannatti. Tuote on saanut erittäin positiivista palautetta sekä eläinlääkäreiltä että koiranomistajilta. Lisäksi, että sen tuloksena syntyi toimiva tuote, opittiin prosessista jotain tärkeää.

– Meillä on kaikki mahdollisuudet kehittää osaamistamme eteenpäin eri kohderyhmiä ajatellen. Esimerkiksi kissa kohderyhmänä olisi mahdollinen. Tämä antoi uskoa siihen, että voimme lähteä kohti uusia raaka-ainepohjia ja kohderyhmiä sillä osaamisella, joka meillä on, Tupasela pohtii.

Vetcaren kanssa yhteistyötä tehnyt Luken tutkimusryhmä teki tuotteen kehittelyprosessin aikana päätöksen: osaamista ryhdytään suuntaamaan entistä enemmän lemmikkieläimiin. Ryhmän perinteisiä raaka-aineita ovat olleet maito- ja kananmunapohjaiset aineet.

Perinteet kulkeutuvat MTT:n aikoihin asti. Luken myötä FoodPilot-koehalliin on uinut kala, joka vaati heittäytymistä samaan tapaan kuin koirien terveystuote.

– Olemme tutkineet kalan sivuvirtoja ja sitä, miten niitä voitaisiin hyödyntää paremmin. Meidän ei ollut vaikeaa heittäytyä kalankaan kimppuun, Tupasela toteaa.

Vetcaren ja Luken yhteistyön hedelmistä kuullaan lisää lähitulevaisuudessa. Jatkoon innoitti Luken osaaminen.

– Tapaamistemme yhteydessä esittelimme osaamistamme. Asiakas innostui siitä, ja ehdotti, voisimmeko kokeilla vielä lisää yhdessä.

Katso myös