Artikkelit Ruoka, Yleinen

Toistuva ripuli on koirilla ikävä ja yleinen vaiva. On arvioitu, että siitä kärsii noin 70 prosenttia koirista.

Tähän joukkoon kuului myös Denny.

”Denny saattoi syödä ainoastaan yhtä koiranruokaa. Jos se sai puoli teelusikallista jauhelihaa se ripuloi seuraavat kaksi viikkoa”, Dennyn omistaja Shea Beasley kertoo.

Beasley valmisteli väitöskirjaa maitohappobakteereista ja päätti selvittää, johtuiko Dennyn ripulointi sen suoliston mikrobeista.

”Vertasin Dennyn kaltaisten herkkävatsaisten ja terveiden koirien bakteerikantoja keskenään. Terveillä koirilla oli suolistossaan yksi vallitseva maitohappobakteerikanta. Dennyllä maitohappobakteereja ei ollut ollenkaan.”

Beasley eristi terveistä koirista lupaavia Lactobacillus-kantoja.

 

Bordercollie Denny oli poikkeuksellisen herkkävatsainen koira. Kun sen suoliston mikrobikanta kuntoutui, myös ripulointi loppui. (kuva: Shea Beasley)

Tuotekehitystä Luonnonvarakeskuksen kanssa

Beasleyn selvitystyö jatkui eläinlääkkeisiin ja -valmisteisiin erikoistuneessa Vetcare Oy:ssa ja tuotekehitystä jatkettiin yhdessä Luonnonvarakeskuksen kanssa.

”Tarvitsimme kumppanin, joka kykenisi valmistamaan kannoista tutkimusvalmisteita. Luonnonvarakeskuksen kautta saimme kaiken tarvitsemamme, laitteet, laadun ja tutkimusosaamisen.”

Tuotekehitys tehtiin Luonnonvarakeskuksen Jokioisten koehallissa ja siitä vastasi erikoistutkija Tuomo Tupasela yhdessä eri alojen asiantuntijoista koostuvan työryhmänsä kanssa.

”Kyseessä oli pioneerituote, jonka teknologiset haasteet liittyivät esimerkiksi säilymiseen. Meidän piti selvittää, miten käsitellä kantoja, jotta ne säilyvät elävinä mahdollisimman pitkään”, Tupasela kertoo.

Dennyn ripulointi loppui

Yhteistyön tuloksena syntyi koirien oma maitohappobakteerivalmiste Canius®, jonka sisältämät kannat tervehdyttävät suoliston mikrobitasapainoa niin, että ripulointi vähän kerrassaan loppuu.

Näin kävi myös Dennylle.

”Puolentoista vuoden kuluttua Denny pystyi syömään tavallista ruokaa. Ei siitä koskaan teräsvatsaista tullut, mutta normaalivatsainen siitä tuli”, Beasley sanoo.

 

Teksti: Maria Latokartano
Sivun yläreunan kuva: Pixabay
Julkaistu Maaseudun Tulevaisuudessa 5.11.2018
Artikkeli on julkaistavissa muissa kanavissa, kun julkaisun yhteydessä mainitaan artikkelin kirjoittajan ja artikkelin julkaisijan (Luonnonvarakeskus) nimi.

Katso myös